Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

İnovasyon ateşi CERN'den

Higgs Bozonu için CERN'de harcanan para 13.8 milyar $. Evrenin tahmin edilen yaşı da bu kadar. Neredeyse her yaş için 1 $ harcamış oluyor Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi... Peki neyi arıyorlar?
Bayram'da CERN'i bize gezdiren ve olan biteni son derece anlaşılır kılarak bize aktaran bilim insanımız Bilge Demiröz, "3 şeyi merak ediyoruz" diyor; "1-karanlık madde nasıldır? 2- parçacıklar nasıl kitle kazandı ve 3- kütle çekimi neden bu kadar zayıf?"
Evrenin başlangıcındaki büyük patlama şartlarını oluşturmaya benzeteceğimiz bu devasa deney alanı, yalnızca evrenin nasıl çalıştığını araştırmakla kalmıyor, binlerce bilimsel gelişmeye de kuluçkalık yapıyor. ODTÜ'den bu programa katılan Doç. Dr. Bilge Demiröz'e göre, Türkiye'nin burada tam üye olarak bulunması, bizim için büyük fırsat.
Ben buraya geçtiğimiz mayısta Enerji Bakanı Taner Yıldız ile gelecektim. O dönemde CERN projesine tam üyelik protokolü imzalandı ve yürürlüğe girmesi için TBMM'den geçmesi gerekiyor. Ekimde bu sağlanacak ama daha şimdiden buradaki bilimsel gelişmeleri ülkemize aktarmaya başladık bile...
Bu defaki ziyaretimiz Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM'in davetiyle oldu. İnovasyon Haftası'na katılanlar arasından seçilen gençlerle birlikte Cenevre'ye indik ve 100 mt yerin altında, 27 km. uzunluğundaki çemberi kapsayan CERN'i incelemeye başladık.
TİM adına bize eşlik eden Süleyman Kocasert, Sabri Ünlütürk ve Burak Sertbaş, amaçlarının "buradaki bilimsel coşku ve heyecanı gençlerimize göstermek, Türkiye'deki inovasyon ateşini daha da coşturmak" olduğunu söylediler.
TİM, zihnimize 2023'te 500 milyar $ ihracat hedefini kazımakla kalmayıp, daha nitelikli ihracat için inovasyonun hayati önemini bize anlatan sivil toplum örgütümüz. Başkan Mehmet Büyükekşi, hayatını buna adamış vizyonerlerimizden...
Günün birinde oda sıcaklığında süper iletkenlik sayesinde 1 kalem pille hızlı treni Ankara'dan İstanbul'a nakledecek enerjiyi üretecek isek... Güneşin sıcak füzyonunu evimizde kuracak isek... Orta gelir tuzağından kurtulmak ve vasat akıl tuzağını bozmak için CERN türü oluşumlara katılmakla kalmayıp, kendi üniversitelerimizde bunu merak edip, kurmalıyız da...
Yarın CERN'i uzun uzun yazacağım. Bu yazının sonunu kendisinin de içinde bulunduğu 7.7 tonluk AMS cihazının da yer aldığı uzay istasyonuna dair Bilge Demiröz'ün bizlere yönelik çağrısıyla kapatıyorum: "Uzay istasyonunu çıplak gözle görebilirsiniz.
İnternete girin ve geçiş saatini, yön ve açısını öğrenin, gökyüzüne bakın... Kendinize 2-3 dakikalık UFO ziyafeti çekin..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA