Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

12 yıllık birinci sıçramanın tarihi

Seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kürsüden, son 12 yılın ekonomi tarihçesini anlatıyor. Sağlıktan eğitime, IMF'den paranın sıfırlarına dek bu kronolojiyi özetleyen cümle "inleyen ekonomiden dik duran ekonomiye..."
12 yılda olup biten, niceliğin de ötesinde... Küresel ekonomi ölçeğinde Türkiye, niceliksel olarak dünyanın ortalama %1'i düzeyinde. Bu, nüfustan milli gelire, ihracattan emeğe dek böyle.
Fakat son 12 yılda olan, kurala uyan, söz dinleyen, parası kadar konuşabilen ekonomiden kural koyan, sözünü dinleten ve oyun kurabilen yapıya dönüşmemizdir. Buna ben nitelik sıçraması diyorum.
Bunu nasıl başardık? 2001 krizinden çıkardığımız dersleri, tek parti, güçlü liderlik ve dirayetli ekonomi bürokrasisi sayesinde... IMF'nin her Türkiye ziyaretinde yüreğimiz hop oturup hop kalkardı. Bugün IMF'den sonra da hayat olduğunu biliyor daha da önemlisi, aldırmıyoruz bile.
Erdoğan'ın Kongre'de art arda sıraladığı değişimleri bu sayfada okuyabilirsiniz. Bunların gerçekleşmesinin sadece kaynak sorunu olduğunu düşünmek, son derece yanlış.
Türkiye, 12 yılda idrak sorununu çözmüş, değişen zihin yapısıyla, dünya ekonomisinin taşralı çocuğu olmaktan çıkıp, merkezinde etkin oyuncu olmaya başlamış.
Ülkenin küresel sistemden ülke adına kovaladığı kaynak ve kredi bugün irice bir şirketimizin sendikasyonu veya kredisi olabiliyorsa burada bir ölçek değişimi söz konusudur.
Ben son 12 yılı Türkiye ekonomisinin ölçek değişim süreci olarak değerlendiriyorum. Buna benzer bir dönüşümü, rahmetli Özal'ın yönettiği süreçte ithal ikameci kapalı ekonomiden dışa açık büyüme modeline geçtiğimiz 80'li yıllarda yaşamıştık.
Yeni Başbakan ve Ak Parti yeni Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu "birinci ekonomik sıçramayı yaşadık, ikinci sıçramanın eşiğindeyiz" diyordu. Birinci sıçramanın özetini mimarından, Erdoğan'dan dinledik. Salonun coşkusu, ikinci sıçramanın da aynı ivmeyle süreceği inancını taşıyor kitlelere.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA