Gaziantep mutfağı turizmin gözdesi

Gaziantep mutfağı turizmin gözdesi

Gaziantep’in kendi dalının Nobel’ini kazandığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Artık Gaziantep mutfağı dünyanın en önemli mutfaklarından biri olduğunu tescilledi” dedi

  • Akdeniz
  • Salı 12.10.2016

Dünyanın neresinde olursanız olun, yemek denilince akla hemen İtalyan, Fransız ve Çin mutfakları gelir. Ülkeler dışında mutfağıyla ünlenmiş tek şehir ise Gaziantep'tir. Gaziantep sadece baklavası ve kebapları ile değil diğer çeşit çeşit yemekleri, bunlarda kullanılan araç-gereci, pişireni ve hatta yiyeni ile apayrı bir kültürdür. Gaziantep mutfağı artık UNESCO korumasında. UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil olan Gaziantep artık o güzelim yemeklerini dünyaya daha iyi tanıtabilecek. Gaziantep'in kendi dalının Nobel'ini kazandığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Artık Gaziantep mutfağının dünyanın en önemli mutfaklarından birisi olduğu tescillendi" dedi. Mezopotamya'da en uygar topluluğun yaşadığı Anadolu'nun doğuştan sanatçı ve yetenekli evlatları bu zenginlikten yararlanarak her alanda olduğu gibi yemek yapımındaki hünerleri ile de, diğer yöreleri geçerek, mutfaklarında daha güzel, daha iştah açıcı nice çeşitler geliştirmiş ve sofralara sunmuştur. İşte birbirinden lezzetli Gaziantep yemeklerinden bazıları:

DOLMALAR
Acur dolması, Biber dolması, Domates dolması, Havuç dolması, Haylan kabağı dolması, Hıyar dolması, Kabak dolması, Keme dolması, Mıhşı, Mumbar dolması, Patates dolması, Patlıcan dolması, Yaz dolması, Yoğurtlu kabak dolması, Soğan dolması.

SARMALAR
Lahana sarması, Marul sarması, Pancar sarması, Yaprak sarması...

KÖFTELER
Akıtmalı köfte, Arap köftesi, Analı kızlı, Ekşili köfte, Ayvalı ufak köfte, Çiğ köfte, Ekşili ufak köfte, Haveydi köftesi, İç katması, İçli köfte, Közleme, Maltıhalı köfte, Mişviyye, Patatesli yapma, Simit kebabı, Sini köftesi, Tene katması, Topaçlı köfte, Yağlı köfte, Yapma, Yoğurtlu ufak köfte, Yumurtalı köfte, Yuvarlama...

ETLİ YEMEKLER
Beyin haşlama, Beyran, Kara kavurma, Kellepaça, Ciğer yahni, Daraklı tavası, Topaç eritmesi, Erik tavası, Çağla aşı, Çiğdem aşı, Sarımsak aşı, Şiveydiz, Ufak köfte, Yoğurtlu kabak dolması, Bakla tavası, Bamya tavası, Borani, Çağla aşı, Doğrama, Kabaklama, Kazan kebabı, Kenger tavası, Kilis kebabı, Lolaz aşı, Nohut yahnisi, Patlıcan musakkası, Patlıcan oturtması, Soğan yahni.

KEBAPLAR
Ali nazik, Altı ezmeli kıyma, Altı ezmeli tike kebabı, Altı ezmeli tavuk şiş, Ayvalı kebabı, Cartlak kebabı, Ciğer kebabı, Domatesli kıyma kebabı, Elma kebabı, Keme kebabı, Külbastı, Patlıcan kebabı, Sarımsak kebabı, Simit kebabı, Soğan kebabı, Vali kebabı, Vişneli kebap, Yeni dünya kebabı, Yoğurtlu kebap, Yarım tava...

HELVALAR
Hac helvası, İrmik helvası, Un helvası, Pekmezli nişasta helvası, Kuymak, Şekerli kake, Şekerlipeynirli karnıyarık. Tahin helvası, Fıstıklı helva, Leblebili helva, Küncülü helva, Unlu helva, Tel helva, İçli tel helva...

HAMUR TATLILARI
Baklava, Künefe, Katmer, Lokma, Müşebbek, Taş kadayıfı...