Türkiye'nin fasulye ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unun karşılandığı Burdur'da temmuz ayı başında hasadına başlanan fasulye, üreticilerinin yüzünü güldürüyor. İnsuyu bölgesinde 20 yıl önce yaklaşık bin dekar arazide başlayan fasulye üretimi, bugün 15 bin dekarlık alana ulaştı. Bu yıl değişen hava şartlarından dolayı verim azalsa da çiftçiler kazançlarından hayli memnun.
FİYAT YÜKSEK
Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, İnsuyu fasulyesinin Türkiye'de bir marka haline geldiğini söyledi. Merkeze bağlı 7 köyde üretilen fasulyenin toplanma merkezinin İnsuyu olduğunu kaydeden Demir, "Bu sene beklediğimiz verim iklim değişiklikleri yüzünden düştü. Ancak, bu yıl fasulye fiyatı iyi. Verim düşüklüğü nedeniyle oluşan eksiklik fiyatın yüksekliğiyle kapandı. Bundan dolayı çiftçimiz bu yıl fasulye üretiminden memnun. Geçen yıl İstanbul, Ankara, İzmir ile komşu illerimizden Antalya ve Isparta'ya sevkiyatlar vardı. Bu yıl da var ama geçen yıl günlük 500 ton sevkiyat varken bu yıl günlük 250 ton civarında oluyor" dedi. Fasulye hasadının kadınlara da istihdam sağladığını, halen günde yaklaşık 2 bin kadının fasulye hasadından ekmek yediğini kaydeden Demir, "Bunu da çok önemli görüyoruz. İstihdama tarım çok büyük katkı yapmıştır" diye konuştu. Demir, fasulye hasadının Ekim ayının ortalarına kadar devam edeceğini vurguladı.