Isparta'da barbunya üretimi

Isparta'da barbunya üretimi

Isparta'nın Senirkent İlçesi Karip Köyü'nde 10 yıl önce deneme amaçlı ekimi yapılan barbunya şu an yaklaşık 9 bin dekar alanda üretiliyor.

  • DHA
  • Akdeniz
  • Cuma 06.10.2017 11:18

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Karip Köyü'nde başlatılan barbunya yetiştiriciliği giderek büyüyor. Eğirdir Gölü'nün etrafında bulunmasının yanında yörenin sahip olduğu iklim ve toprak yapısından dolayı yetiştirilen barbunya, lezzet ve kalitesiyle yoğun talep görüyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Senirkent İlçesi'nde yoğunlukla Karip Köyü olmak üzere 8 bin 750 dekar alanda barbunya tarımı yapıldığını söyledi. Kırmızı ve beyaz çeşitlerinin yazlık ve güzlük olmak üzere iki dönem şeklinde ekiminin yapıldığına değinen Tuğrul, "Mayıs ayında başlayan tohum ekimiyle ekim ayının ortasına kadar barbunya hasadı devam etmektedir. Yıllık tahmini rekolte 13 bin 125 ton. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere tüm yurda gönderilmekte. Barbunyadaki verim, iklim ve bakım şartlarına göre dekara 1250- 2000 kilogram arasında değişiklik göstermekte. Barbunya üretiminin önümüzdeki yıllarda daha da artarak ilimiz ve ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunacağı öngörülmekte" dedi.