Asırlık gelenek

Antalya’nın Akseki ilçesinde yaşayan kadınlar, dibek taşında atalarından kalma yöntemlerle buğday dövme geleneğini sürdürüyor

  • Akdeniz
  • Cumartesi 08.10.2017
Antalya'nın Akseki ilçesinde asırlık dibek taşında buğday dövme geleneği devam ettiriliyor. Hocaköy Mahallesi'nde yaşayanlar, gelişen teknolojiye rağmen dibek taşında hem yemeklerde kullanacakları ürünleri hazırlıyor hem de atalarından kalma asırlık geleneği genç nesillere öğretiyor. Dibek taşında imece usulüyle buğday döven kadınlar, zahmetli olan bu işi büyük bir zevkle yerine getiriyor.

YILLARA MEYDAN OKUYAN TAŞ
Vatandaşlardan Hayriye Çelik, atalarından kalma bazı gelenekleri imkansızlıklara rağmen sürdürdüklerini bildirdi. Dibek taşında buğdayı saatlerce dövdüklerini aktaran Çelik, "Köydeki dibek taşının buraya ne zaman konulduğunu bilen yok. Bu taş yıllara meydan okuyor. Herkes düğünlerde mevlitlerde verdikleri yemeklerin, çorbaların buğdaylarını bu taşta döver. Köyümüzün hepsi bu taşta buğdayını dövdüğü gibi ilçe dışında yaşayan akrabalarımıza ve çocuklarımıza da hediye olarak göndeririz" dedi. Havva Yiğit de dibek taşında buğday dövme geleneğinden vazgeçmeyeceklerini aktardı. Yiğit, "Yöreye özgü keşkek çorbası, aşure çorbasını buğdayı döverek yapıyoruz. Dibek taşında döverek yaptığımız yemeklerin lezzeti bu yöntemle artıyor" dedi.