Acıbadem
Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Gül Hallaçoğlu, erken yaşlarda verilen balın, 1 yaş altındaki bebeklerde zehirlenme hatta ölümle sonuçlanacağını söyledi. Ek gıdalara geçişlerin kademeli bir şekilde olması gerektiğini vurgulayan uzman doktor, bala bir yaşından önce başlanmaması gerektiğinin özellikle altını çizdi. Annelerin bebeğin fiziksel gelişimine katkıda bulunmak için bilmeden ek gıdalarda risk faktörü oluşturabilecek ürünler kullandığını belirten Hallaçoğlu, "Bal yapma sırasında arıların bıraktığı bakteri bebeklerde zehirlenmeye yol açabilir" dedi. Uzman doktor Hallaçoğlu, "Arılar bal yaparken adı kolostridyum botalium denilen bakteriyi üreten kalıntıları bala bırakmaktadır. Bu bakteri bebeklerde botulizm denilen zehirlenmelere yol açabilmektedir. Bu zehirlenme bebeğin sinir sistemini etkilemekte hatta nadir olarak görülse de ölümle sonuçlanabilmektedir. Erişkinlerin sindirim sisteminde zehri önleyen ve bakterilerin çoğalmasını engelleyen faydalı kalıntılar mevcuttur. Bebeklerin sindirim sisteminde bu hücreler gelişmediği için bakterilere karşı bağışıklıkları yoktur" şeklinde konuştu.