Kültürümüzde bambaşka bir yeri var bayram sofralarının... Hummalı hazırlıklar, tatlı bir yorgunluk, gülen yüzler... Arefe sabahı hazırlıklara başlayan ailenin kadınlarının birbiriyle yarışırcasına 'döktürdüğü' tatlılar, su börekleri, dolmalar... Hem ev ahalisini bayram süresince doyurmak, hem de gelen konuklara ikram etmek için hazırlanan birbirinden lezzetli tatlar. Bizde, babaannem ve anneannemden kalma bir adettir bayram sofrası, şimdi annem sürdürüyor. Kahvaltısı ayrı keyiflidir, öğle yemeği ayrı... Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanın etinden pişirilen kavurma ise dillere destan olmuştur hep. Sonra gelsin börekler, gitsin tatlılar... Biz bu bayram öncesi bir sofra da sizin için kurduk. The Plaza Hotel'in Mengenli Executive Sous Chef'i Aydemir Yılmaz, SABAH okurları için Türk-Osmanlı mutfağından birbirinden güzel tarifler hazırladı. Bayram sofralarınızdan huzur, mutluluk, lezzet eksik olmasın. İyi bayramlar.
DÜĞÜN ÇORBA
Malzemeler:
350 gr. kemikli et
1 kase yoğurt
3 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
1 yumurta
Su
Tuz
Yapılışı: Kemikli et tencerede haşlanır. Haşlanılan etler kemiklerinden ayrılır. Bir kapta yumurta, un, yoğurt ve su ilave edilerek çırpılır. Pişen et suyunun içine, yaptığımız karışım karıştırarak ilave edilir. Kemiklerinden ayrılan et de karışıma eklenir, tuzu konulup karıştırılarak pişirilir. Üzerine eritilmiş tereyağ ve pul biber karışımı konur.
KIZILCIK ŞERBETİ
Malzemeler:
500 gr. kızılcık
2 su bardağı toz şeker,
1,5 lt. su
Yapılışı: Kızılcıklar ezilir tencereye aldıktan sonra üstüne su eklenir. Kaynadığında üzerinde oluşan köpük alınır. Şekeri eklenir. 5 dakika kaynayınca ocaktan indirilir. Süzgeçten geçirilip soğuk servis edilir.
YUFKA SEPETİNDE ET KAVURMA
Malzemeler:
200 gr. dana eti
8 adet arpacık soğan
6 adet cherry domates
Sivri biber
Biberiye
Dağ kekiği
Tuz
Karabiber
Yufka
Yapılışı: Marine edilmiş dana etleri kuşbaşı şeklinde doğranır. Kızgın tavada pişirilir. Arpacık soğan, sivri biber domates sırasıyla ilave edilerek pişirilir. Servisten hemen ince ince kıyılmış taze baharatlar da eklenerek yufka sepetinde servis edilir.
BUĞDAY RİZOTTOLU KUZU KÜLBASTI
Malzemeler:
200 gr kuzu külbastı
100 gr buğday
150 gr bostan patlıcan
100 gr Ayçiçek yağı
2 diş sarımsak
12; orta boy soğan
2 yemek kaşığı krema
1 yemek kaşığı permasan peynir
Tuz
Toz karabiber
Yapılışı: Bir gün önce ıslatılan buğdaylar haşlanır. Haşlanmış olan buğdaylar ince kıyılmış soğan, sarımsak, kapya biberle sote edilir. Daha sonra bu karışıma et suyu ilave edilerek krema, toz permesan, tuz, karabiberle tatlandırılır. Patlıcanlar dilimlenerek kızartılır. Hazırlanan buğday rizottosu patlıcanların arasına kat kat dizilir. Marine edilmiş olan kuzu etleri ızgarada pişirilerek yoğurt sosu ile servis edilir.
HÖŞMERİM
Malzemeler:
100 gr tereyağ
500 gr çiğ süt kreması
2 yemek kaşığı un
3 su bardağı şeker
Yapılışı: Bir tavaya yağı alalım, eriyen yağa unu katalım pembe renk alana kadar kavuralım. Karışıma çiğ süt kreması ilave edelim, 11-12 dakika karıştırarak pişirelim. Toz şekeri ekledikten sonra 6-7 dakika daha pişirip ocaktan alalım. Soğuk servis yapabiliriz.