Kış yiyeceği sıcak kestane cep yakıyor

Kış yiyeceği sıcak kestane cep yakıyor

Beypazarı’ndaki kestane tezgâhlarında fiyatlar yüksek. Ancak yine de vatandaşlar soba üzerinde pişen kestane kokusundan uzak kalamıyor

  • Ankara Başkent
  • Perşembe 14.10.2016
Beypazarı'na Karadeniz bölgesinden, özellikle Düzce, Giresun, Zonguldak ve Bartın illerinden gelen kış meyvesi kestane, odun sobaları üzerinde pişirilerek satılmaya başlandı. Kestane satıcıları, ilçenin birkaç noktasında köşe başlarını tutarak pişmemiş haliyle kilosunu 10-15 TL'den, pişmiş olarak ise 25 TL'den satmaya başladı. Kestane satıcıları kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Beypazarı'nda köşe başlarında kurdukları kestane ocaklarında satış yapıyor. Satışların akşam saatlerinde biraz arttığını ifade eden kestane satıcıları, "Sabah saatlerinde kestane satışlarımız durgun, ancak akşam saatlerinde daha fazla satıyoruz. Vatandaşlar evlerine giderken pişmiş kestane götürüyorlar. Bazı vatandaşlar da pişmemiş alıp ya sobanın üzerinde pişiriyorlar ya da tencerede su içinde kaynatarak haşlıyorlar. Kestane satışları eylül ayının sonlarında başlayıp kış boyunca devam ediyor. Şu anda pişmiş kestanenin 100 gramını 2.5 TL'den, kilosunu 25 TL'den, çiğ olanını ise 10-15 TL arasında satıyoruz" dedi. Kestanenin nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara birebir olduğu belirtiliyor.