Keçiören'de yaşayan 18 engelli genç, 2 bin 296 proje arasından seçilen "Engelsiz Şefler" projesi ile refakatçileri eşliğinde Portekiz'in Braga şehrindeki "Sale Dolce" restoran mutfağında eğitim aldı. Engelli genç şefler, kendileri için geliştirilmiş mutfak ekipmanlarını tanıyarak mutfakta almaları gereken güvenlik önlemleri, hijyen, basit çorba pişirme gibi eğitimlere katıldı. İlk kez yurt dışına çıkan Sümeyra Gümüşsu (17), Oğuzhan Mete Uluşen (16), Yağmur Saraç (25), Abdülkadir Gün (20) Portekiz mutfağına özgü yemekler yaptıklarını ve onlar satıldıkça çok mutlu olduklarını ifade ettiler. Engelli gençler, bu deneyimden sonra ileride şef olmayı ve cafe işletmeyi ise hayat planlarının ilk sırasına aldıklarını vurguladılar. Sümeyra Gümüşsu, "Engelsiz Şefler Projesine kadar yemekle pek bir ilgim yoktu. Ama oraya gidince ve insanların yaptıklarımı beğenerek yediklerini görünce çok keyif aldım. 15 gün sonunda ayrılırken bir veda yemeği hazırladılar ve üzerine Türkçe iyi yolculuklar yazdılar. Çok duygulandım, gerçekten insana değer veriyorlar" dedi. Abdülkadir Gün ise "İlk kez ailemden ayrı kendi başıma birşeyler başarabildiğimi gördüm" dedi. Yurtdışına gitmek için gün sayan Sevilay Altun (22) Esra Gülcan (29) ise ÖZEV ve Engelli Danışma Merkezi bünyesinde hizmet veren uygulama mutfağında 9 aydır da poğaça yapıp satıyorlar. Altun ve Gülcan, orada öğrendikleriyle ortak bir pastane açmayı hayal ediyor.
"ÖZGÜVENLERİ ARTTI"
Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak projenin önemine değinerek, "Zihinsel engelli kursiyerlerimiz böyle bir staj eğitim programına katılarak hem mesleki becerilerini geliştirip hem de kişisel gelişimlerine katkı sunma imkânı buldular. Özgüvenleri arttı" ifadelerini kullandı.