Ankara
Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ her Kurban Bayramı'nda sürekli tekrar edilen yanlış uygulamalarla ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu. Yalçındağ, "Bayramda iki büyük yanlış var. Biri kesim diğeri de saklama. İkisi de hem sağlığa hem de ekonomiye kast ediyor. Her yıl kentin dört bir yanı yanlış teknikler yüzünden çöp olan etlerle doluyor, yazıktır" diye konuştu.
YÜZDE 5'İ ÇÖPE
Kurban etinde en fazla yanlışın hatalı parçalama ve saklama koşullarının uygunsuzluğunun geldiğini belirten Yalçındağ, "Bayramda çok büyük bir et üretimi gerçekleşiyor, 200 bin ton civarında olan bu üretimle Ankara'nın iki aylık et ihtiyacı karşılanıyor. Fakat hatalı saklama yüzünden etin yüzde 5'lik bir kısmı yani 10 bin tonu çöpe veriliyor, yazıktır çünkü bu Başkentin bir aylık et ihtiyacı demektir" dedi. Başkan Yalçındağ, "Her kurban Bayramından sonra aynı manzara yaşanıyor, vatandaş köşe başı, mahalle arası gibi hijyenden uzak yerlerde etini kuşbaşı ya da kıyma yaptırıyor burada ete hastalık ve mikrop bulaşıyor. Sonra şoklanan bu kıyma ve etler zamanla morararak çürümeye başlıyor. Her yıl tonlarca et yenilmeden çöpe gidiyor" diye konuştu.
et dinlenmeli Yalçındağ, şunları kaydetti: "Et soğumadan parçalanıyor ve bunlar yanlış şekilde saklanıyor. Sıcak olarak paketlenmiş etler hava alamadığı için çok çabuk bozuluyor. Tabi ciddi sağlık sorunlarına da yol açıyor. Et en az bir saatte soğur, et gölge bir yerde soğuma ve dinlenmeye bırakılmalı daha sonra paketlenmeli" dedi.