Doğru et doğru teknik lezzetli yemek

Doğru et doğru teknik lezzetli yemek

Yanlış tekniklerle pişirilmiş et fayda değil zarar veriyor. Beslenme Uzmanı Filiz Beycan doğru et pişirme tekniklerini SABAH Ankara’ya anlattı. Eti en az 8 saat dinlendirin, fazla pişirelim derken yakmayın ve sadece günde bir öğün et tüketin

Besin değeri bakımından oldukça önemli olan et, yanlış yöntemlerle pişirildiği zaman tam bir hastalık kaynağı olabiliyor. Yüksek ateş, kızgın yağ etin içerisindeki D1 ve B12 vitaminlerini yok ediyor. Kurban Bayramı'nda etin doğru pişirilmesi ve lezzetli et yemeklerinin püf noktalarını Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Beslenme Diyet Uzmanı Filiz Beycan'dan dinledik.

LEZZETİN SIRRI DİNLENDİRMEDE: Öncelikle lezzetli et pişirebilmek için marinasyon (dinlendirme) işleminin önceden yapılmış olması gerek. Eti, zeytinyağı, sirke, sarımsak ve baharatlar koyarak hazırladığımız karışımın içerisinde dinlendirdikten sonra pişirirsek hem çabuk pişecek hem de çok lezzetli olacaktır. Dinlendirme için 8 saat yeterli. Bizim doktor olarak sağlık açısından önerimiz etin kesildikten sonra hemen tüketilmemesinden yana ancak vatandaşlarımız bunu ihlal ediyor. Bu şartlarda hemen tüketilecekse olabildiğince az tüketilmeli.

HAŞLAMA VE IZGARADAN ŞAŞMAYIN: Pişirmeyi etin cinsine göre yapmamız gerek. Kol, boyun gibi etin lif oranı fazla olan bölümleri haşlama-kıyma tarzında pişirilmeli. Ancak biftek, pirzola ve antrikot tarzı bağ dokusu daha az olan etleri ızgara veya fırında pişirebiliriz. Haşlamalık kısımların kızartılması sert olur ve pişmez. Besin değerin de düşer bu şekilde. Pişirme şekli çok önemli eti kesinlikle yakmadan pişirmek gerek. Aksi takdirde et yanarsa kanserojen bileşimler meydana gelir. Etin bel, but gibi kısımlarını fırınlayarak, kol ve boyun kısmındaki etleri de kıyma ya da haşlama olarak kullanmalıyız. Biz hekimler olarak etin daha çok haşlama veya ızgara olarak tüketilmesini öneriyoruz. Bu iki teknik sağlık açısından son derece uygun.

KURBAN ETİ HASTANELİK ETMESİN
BESLENME Uzmanı Filiz Beycan şöyle devam etti: Bayramda eti tek öğünde tüketmekte fayda var. Diğer öğünlerde sebze ve hafif gıda ağırlıklı beslenme şart. Kalp-damar-tansiyon-böbrek hastaları aşırı et tüketiminden uzak durmalı. Aşırı protein yüklemesi sağlığımızı riske ediyor. Bayramda hastanelerin acil servisleri aşırı et tüketiminden rahatsızlık geçiren vatandaşlarla doluyor.