Eşiniz baba olmaya hazır mı?

Erkekler için çocuk sahibi olmak büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Haksız da sayılmazlar, ama bebeklerini kucaklarına aldıkları anda baba olmanın keyifli ve eğlenceli yanlarının tadını çıkarıyorlar. Peki bir erkek, baba olmaya nasıl ikna ediliyor? Sorunun cevabını buyrun okuyun!

Giriş Tarihi: 10.8.2017 12:31 Son Güncelleme: 10.1.2018 14:56
Eşiniz baba olmaya hazır mı?

Belki de birçok kadın henüz anne olmadan annelik duygularını içgüdüsel olarak hissediyor. Bebeğin anne karnında hissedilmesi anlatılamaz bir duygu yoğunluğu olsa gerek. Kadınlar annelik konusunda bu kadar yoğun ve duygusal iken, babalar da bir o kadar geç tadıyor bu duyguyu… Ya da geç tatmak istiyor… Belki de bir türlü hazır olamamalarıdır neden...

Peki ya bir erkek, baba olmaya nasıl hazırlanıyor, bu süreçte neler hissediyor ve iyi bir baba olmanın kriterlerini merak ediyor musunuz? Üsküdar Üniversitesi, Psikolog Leyla Arslan aşkınızın meyvesi oluşurken eşinizin hissettiklerini anlattı. Ayrıca babalara sorduk soruşturduk, baba olmaya nasıl karar verdiler? Bir anne de eşini babalığa nasıl ikna ettiğini bizlerle paylaştı.

Erkekler babalığı hangi süreçte hisseder?

Baba olmak her erkek için farklı bir sosyal rol getirir. Kadınlar için anne olmak, erkekler için baba olmaktan daha önce başlar. Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı erkekler eşleriyle birlikte aşerme sürecini de yaşarlar. Eşini çok seven ve eş duyum yaşayan erkeklerde mide bulantısı, kokulara duyarlılık, yemek seçme gibi özellikler görülebilir. Bazıları ise endişeli bir bekleyiş içinde olurlar. Çocuklarının doğum sürecine katılmak dahi onları korkutur.

Bir grup erkek ise çocuğunu eline aldıktan sonra bile hiçbir şey hissetmeyebilir. Bu, hazır oluşla ilgili bir durumdur. Kimi erkekler ne yapacağını bilmiyor olabilirler ve her şeyi annenin yapmasını beklerler. Hiç çocuk sevmeyen erkekler de vardır. Çoğunlukla sorumluluk almaktan kaçarlar. Anne, hamilelik sürecini bedeninde yaşadığı için babaya göre daha erken yeni bir sorumluluğu alabilir. Babalık, çoğunlukla doğduktan sonra alınan sorumluluk ve verilen emekle gelişir.

Babalığa nasıl hazırlanırlar?

Bebek sahibi olmak hem anne hem baba, hem de yakın akrabalar için heyecan Babalar genellikle ekonomik olarak rahat olmayı, annenin ve bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılayabilmeyi ve eşiyle ilişkisinde sorun olmamasını önemser. Anne ve baba evliliğe alışmış, birbirleriyle ilişkilerinde sorun yaşamıyorlarsa çocuk sahibi olmaya kendilerini hazır hissederler. Bebek onlara mutluluk getirir. Ama evliliğin çözülmemiş sorunları varsa, bebek iyi bir fikir değildir.

Yeni doğan bebek anne babasından ilgi, zaman, ekonomik destek ve anne baba arasında işbirliği ister. Anne de babadan aynı şeyleri ve ayrıca aşırı hassas ve anlayışlı olmasını, bebeğini ve kendisini korumasını, kollamasını, düşünmesini ve çok ilgilenmesini ister. Annenin isteğini net olarak babaya ifade edebilmesi, doğum sürecine babayı da hazırlaması ve ortak kararlar almaları önemlidir. Doğumun nasıl yapılacağının kararı, eğer normal doğum yapılacaksa annenin yapacağı nefes egzersizleri ve diğer hazırlık çalışmalarına babanın da dahil edilmesi önemlidir.

"Ben hazırım" der mi?

Bazı erkekler, baba olmayı çok isterler ama bir çocuğun sorumluluğunu almaya hazır olmayabilirler. Çocuksuz olan hayatları ve özgürlükleri kısıtlansın istemezler, bu durumda baba olmaya hazır değildirler. Dünyaya çocuk getirme sorumluluğunu almak, kişinin sorun çözme becerilerinin gelişmiş olması, olgunlaşması, kendine güveni, kariyer planının yapılmış olması ve hayatla ilgili hedefleriyle bağlantılıdır.

Yaşantısını kontrol edebilen erkek, "ben baba olmaya hazırım" diyebilir ve çocuk isteyebilir. İstenen bebek de mutlu bir şekilde büyür. Sadece babasından gördüğü gibi davranan, baba olmanın kendisi için manevi getirisini bilmeyen, çocukları gelecek garantisi gibi düşünen, kendi işinin devamı gibi gören, kendi amaçlarının gerçekleşmesine katkı yapmasını bekleyen ailelerin de "baba olmak" ve "anne olmak" tanımlarını sorgulamaları gerekir. Çünkü annelik ve babalık, koşulsuz ve karşılıksız, güzel bir sorumluluğa talip olmaktır.

İyi baba olmak…

İyi baba olmak; eşini çok sevmekle başlar. Çünkü mutlu kadınlar mutlu çocuklar yetiştirebilirler. Ailesine öncelik vermek; onlara zaman ayırmak ve çocuklarına güzel örnek olmak demektir. İyi baba olmak şiddet kullanmamayı gerektirir. Çocuklarına hayatı sevdirmek, doğru ve yanlışı öğrenecekleri kapıları yavaş yavaş açacak anahtarı vermektir. Çocuklarının seviyelerine inmek ve güçlenmeleri için destek olmaktır.

Hem eşini, hem de çocuklarını aşağılamamak, ihtiyaçlarını karşılayabilmek, aynı zamanda evde kural koyarak disiplin oluşturup, güven vermeyi başarabilmektir. İyi bir baba olmak çocuğun hayatına, güzellik, mutluluk, başarı, anlam ve öz güven katar. Neşe, coşku ve motivasyon kaynağı olan babalar vardır. Baskıcı tutumla çocuk yetiştiren, tutarsız davranan ya da aşağılayan, istismar eden, ezen babalar da vardır ki onlar çocukta kişilik ve davranış bozukluklarına neden olurlar.

Hazırlayan: Başak DOĞRU

ARKADAŞINA GÖNDER
Eşiniz baba olmaya hazır mı?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA