Baba ol sağlıklı ve mutlu yaşa!

Baba, koruma ve himayenin sembolüdür. Gerçekten de babalar yaşadıkları sürece çocukları için daima en güçlü sığınak olurlar.

Giriş Tarihi: 11.8.2017 10:48 Son Güncelleme: 10.1.2018 13:18
Baba ol sağlıklı ve mutlu yaşa!
Baba olmanın bir erkeği daha olgun, daha anlayışlı ve daha sorumluluk sahibi birey haline getirdiği hep söylenir. Ayrıca yapılan araştırmalar, çocukları yaşamlarının içinde yer alan ve onlarla ilgilenerek vakit geçiren babaların psikolojilerinin de daha pozitif olduğunu gösteriyor. Uzman Psikolog Aycan Bulut'un babalığın erkeklerin yaşamlarına kattıklarını anlattığı yazımızda ünlü babalar da kendi deneyimlerini bizlerle paylaştılar.

Babalık rolünü benimsemek

Annelerin, hamile kaldıkları andan itibaren bebekleriyle aralarında hem fiziksel hem de duygusal bir ilişki başlar. O andan itibaren eşi ve bebeği için en iyi ortamı sağlamaya çalışan erkek için de babalık başlamış olur. Ancak annelik ve babalık rolleri aynı anda başlamış olsa da, yoğun olarak anne çocuk arasındaki ilişki üzerinde durulur ve bu ilişkinin ne kadar değerli olduğu vurgulanır. Babalar ise bu etkileşimin dışında tutulur, hatta varlıkları yok sayıldığı durumlar bile vardır. Aslında annenin varlığı kadar babanın varlığı da çocuğun gelişiminde çok önemlidir. Anne baba ve çocuk ilişkisinde çemberin dışında kalan babaların, babalık rolünü kabullenmesi zaman alabilir. Soyutlanan babalar, babalığın keyfine varamaz ve bu rolü sadece bir görev olarak görür. Babalık bireye doyum sağlayan önemli bir deneyimdir. Bir baba için çocuğunun doğduğu andan yetişkin bir birey olup kendi ayaklarının üzerinde yaşayabileceklerini görebilmeleri büyük bir ödüldür. İyi baba olmanın koşulları sevgi, deneyim, sabır ve bilgilenme işidir. Erkekler için babalık rolünü benimsemek, yeni sorumlulukları almak, bebek ile iletişime geçebilmek ve eşi ile değişen ilişkisine uyum sağlamak mutlak çaba gerektirir. Baba adaylarının veya yeni babaların babalığı hissetmeleri ve aile içinde uyumu, dengeyi sağlamaları için eşlerine destek olmaları, bebekleriyle baş başa vakit geçirmeleri, bebeğin bakımında aktif rol almaları, bebekleri ile fiziksel temasta bulunmaları ve bebek ile aktif olarak etkileşimde olmaları gerekir.

Bebekleriyle zaman geçiren babalar daha mutlu

Bebeklerinin duygusal, fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini aktif olarak gözlemleyen, bebeklerine vakit ayıran, eşi ile açık iletişimde olan erkeklerin, babalığı daha keyifli yaşadıkları görülür. Ayrıca; depresyon, endişe veya başka bir psikolojik rahatsızlığa yakalanma riskleri de daha azdır. Çocuğunun her şeyi ile ilgilenen aktif babalar, kendileri ile gurur duyar ve dünyada önemli olduklarını hissederler. Yapılan araştırmalar, çocuklarıyla sağlıklı ilişki içerisinde olan erkeklerin uykusuzluk, yorgunluk, hazımsızlık ve baş dönmesi gibi sorunları daha az yaşadığını belirtiyor. Babaların nasıl bir baba olacağını belirleyen en belirgin etkenler ise; kendi kişilik özellikleri, yaşamsal deneyimleri, maddi imkanları ve kendi babaları ile olan ilişkisidir. Babalık rolünü öğrenmeleri, kendi babalarından öğrendikleri ile başlar ve bireysel deneyimlerle şekillenir.

Babalar da anneler kadar önemli

Babaların ve baba adaylarının yapması gereken en önemli şeylerden biri de bebek ile uyum sürecinde geri planda kalmamalarıdır. Anneler kadar babaların da çocuk gelişiminde ve bakımında değerli ve önemli bir yeri vardır. Bu deneyimin keyfini yaşayarak öğrenmeli ve hata yapmaktan korkmamalıdırlar. Babalar, bebekleriyle en verimli ilişkiyi ancak birlikte zaman geçirdikçe yaşayabilir.

Hazırlayan: Işıl Evrim AKGÜN

ARKADAŞINA GÖNDER
Baba ol sağlıklı ve mutlu yaşa!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA