Ailece mutluluk önerileri

"Ailece mutluluk" dendiğinde uzmanlar; hem çocukların hem de anne-babanın ihtiyaçlarının doğru belirlendiği bir yaşama dikkat çekiyorlar.

Giriş Tarihi: 12.8.2017 09:53 Son Güncelleme: 10.1.2018 11:13
Ailece mutluluk önerileri
Mutluluk nedir ve nasıl öğrenilir?

Mutluluk; haz veren, istenilen bir durumun ya da olgunun elde edilmesiyle ortaya çıkan bir duygudur. Mutluluk ve mutsuzluk iki ayrı uç değildir, kişiler bu ikisinin arasında anlık ve günlük olarak gidiş gelişler yaşayabilirler. Mutluluk, doğuştan gelen bir duygudur ancak aileler, çocukların duygularının aynasıdır. Bir olay karşısında babasının öfkelendiğini gören bir çocuk, demek ki biri bunu yaptığında yaşanması gereken normal duygu öfkedir diye düşünür. Aynı şekilde mutluluğun da temel bir duygu olarak doğuştan geldiğini, ancak nelerin mutlulukla bağdaştırıldığının çevreden ve çoğunlukla da ilk çevre olan aileden öğrenildiğini unutmamalıyız.

Aile içinde mutluluk

Aile üyelerinin hepsini üzen olaylar yaşanabildiği gibi, hepsini mutlu eden durumlar yaşanması da olağandır. Ailede hem çocukların hem de ebeveynlerin aynı anda mutlu olabilmesi için öncelikle ihtiyaçların belirlenmesi gerekir. Örneğin; ders yükünden bunalan çocuklar ve yoğun iş hayatında stres yaşayan ebeveynler için ortak ihtiyaç huzur ve rahatlamadır. Evde birlikte oyun oynamak, hafta sonu pikniğe gitmek, beraber yürüyüş yapmak, tatile gitmek ya da haftada bir gün evde film gecesi düzenleyip beraber mısır patlatmak, küçük ama etkili aile etkinliklerindendir. Unutmayın, bu aktiviteleri düzenlerken kararı ortak olarak alıp, sadece sizin değil evdeki diğer bireylerin de ihtiyaçlarının bu olduğundan emin olunmalıdır. Ancak bu şekilde herkes için ortak bir mutluluk sağlanabilir.

Mutlu olmak için…

Karşınızdakini olduğu gibi kabul edin: Özellikle eşler arasında görülen birbirini değiştirme çabası, bir süre sonra karşı tarafın koruma amacıyla kendisini iletişime kapamasına neden olur. Unutmayın, bizim bile olmak istediğimiz şekilde davranamadığımız zamanlar varken, karşı taraftan bunu beklemek gerçekçi olmayacak ve hayal kırıklığı yaratacaktır. Hayal kırıklığıyla birlikte öfkenin de yoğun olarak ortaya çıkacağı bu ilişkilerde, bir süre sonra eşler arası ve aile bireyleri arası iletişim zayıflayacaktır.

Aile toplantıları düzenleyin: Günlük hayat koşuşturmasından birbirinizin hayatına dair yeterince bilgi sahibi olamadığınızı düşünüyorsanız, aile toplantıları düzenleme fikrini ailenin diğer fertlerine sunabilirsiniz. Toplantıların konusu evle ilgili alınacak ortak bir karardan hafta içinde olan ilginç olayların paylaşılmasına kadar belirlediğiniz herhangi bir şey olabilir. Toplantıyı yönetme görevi her hafta aile bireylerinden birine verilerek, çocukların da toplantı başkanı olma şansı yakalaması ve bu etkinlik için heyecan duyması sağlanabilir.

Paylaşımlarınızı arttırın: Bu paylaşım kişiden kişiye ve aileden aileye çeşitlilik gösterebilir. Duygular, düşünceler, yaşanılanlar paylaşılabildiği gibi, özellikle çalışan eşlerde anı paylaşmak bile ihtiyaç olabilir. Aile fertleri için birlikte zaman geçirmek ve anı birlikte paylaşmak temel gereksinimlerdendir.

Birlikte plan yapın: Ailenizle ilgili kararları, eşinizin ve mümkünse çocuklarınızın fikrini almadan vermemeye çalışın. Tatil planı yapmaktan, evin duvarlarının renk seçimine kadar aile bireylerinin fikrini almak, eve karşı aidiyet duygusu hissetmelerini sağlayacaktır.

Kişisel ihtiyaçları önemseyin: Mutluluğun neyle sağlandığı, kişilerin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir. Aynı kişi için bile mutlu olması gereken koşullar zaman içinde değişebilir ki, bu durumda farklı insanların mutlu olmak için aynı şeylere ihtiyaç duymasını bekleyemeyiz.

İletişiminizi güçlendirin: Yapılan araştırmalara göre kişiler çoğunlukla sevildiğini hissettiği, kendisine saygı duyulan, huzurlu olabildiği ve yeme, barınma, güvenlik gibi temel ihtiyaçlarının karşılandığı ortamlarda daha kolay mutlu olabilirler. Unutmayın ki; karşınızdaki insanı neyin mutlu ettiğini anlamak için gerekli olan anahtar, aranızdaki iletişimdir.

Hazırlayan: Işıl Evrim AKGÜN

ARKADAŞINA GÖNDER
Ailece mutluluk önerileri
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA