Ağlıyorsa bir nedeni var!

Bebeğin aşırı ağlaması, öncelikle bir sağlık sorunu olduğunu düşündürür. Oysa ki bebeklerin ilk 3 ayda günde 3 saat kadar ağlayabilecekleri ve bunun normal bir süreç olduğu belirtiliyor.

Giriş Tarihi: 4.8.2017 10:51 Son Güncelleme: 5.1.2018 17:12
Ağlıyorsa bir nedeni var!

İletişimin hayatımızdaki önemi büyük. Her canlının da kendini ifade etme şekli bir başka. Bebeklerin ise kendilerini anlatmak için ağlamaktan başka şansları yok. Bence "Ağzı var, dili yok" sözü tam onlara göre. Inga ınga melodileriyle kendilerini ifade etmeye çalışan bebeğinizin dilinden anlamak ve onlara daha fazla yardımcı olmak en büyük arzunuz ise, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülsemin Güloğlu'nun bu konu hakkında anlattıkları size yardımcı olacak.

Çok ağlamasının nedenleri

Bebeklerin tek iletişim kurma yolu ağlamadır. Genellikle açlık, uykusuzluk, rahatsızlık hissi duyduklarında ağlarlar. Eğer bebeğin karnı tok, altı temiz, ateşi normal, ortam ısısı iyi ise, yani ağlamasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorsanız nedeni kolik olabilir. Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur, çünkü bebek günün yorgunluğunu atmaya çalışır. Eğer sabredilip kendi haline bırakılırsa ve sakin bir ortam yaratılırsa 5-10 dakikada uykuya dalacaktır. Emziren annenin yediği yiyecekler, örneğin süt ve süt ürünleri, yumurta, kuruyemişler gibi alerjik olabilecek proteinler içeren yiyecekler de sütle bebeğe geçerek, bebekte alerjik reaksiyona ve huzursuzluğa neden olabilir. Ayrıca çay, kahve, kola gibi kafein içeren sıvıların aşırı tüketilmesi de bebekte huzursuzluk yaratabilir.

Ağlama nedenini anlamak mümkün mü?

Yeni doğan bebeğin ilk günlerinde ağlaması, annelerde panik duygusuna yol açsa da zamanla bebekle iletişim kurmayı öğrenirler ve ağlama şeklinden bebeğin ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilirler.

Bebekler en çok hangi aylarda ağlar?

Özellikle kolik sorununun yoğun olduğu ilk 3 ayda ağlarlar. Ayrıca ilk 3 ayda günde 3 saat ağlamaları normaldir.

Bebek ağladığında ne yapmalı?

Ağlama nedeninin açlık olduğunu düşünüyorsanız öncelikle emzirmeye çalışın.

Eğer gerekiyorsa altını değiştirin.

Ortam ısısının normal olup olmadığını kontrol edin.

Yorgun olduğunu düşünüyorsanız kucağınıza alıp sakinleştirin.

Bebeğinizi sakinleştirmek için en çok hoşuna giden yöntemi rutin haline getirmeye çalışın. Bu, temiz havaya çıkarmak, kucakta sallamak veya emzik vermek olabilir. Her seferinde aynı yöntemi uygulamaya çalışmak, bebeği de bu rutine alıştıracak ve işinizi kolaylaştıracaktır.

Kolik ağrısı

Kolikli bebek, genellikle dizlerini karnına doğru çeker, yumruklarını sıkar ve hareketlidir. Kolik ağlaması normalden daha şiddetlidir ve saatlerce sürer. Kolik genellikle bebek 2-3 haftalıkken başlar ve 6. haftada en yoğun seviyeye ulaşır. Genellikle üçüncü ayda sonlanır. Koliğin kesin nedeni bilinmez. Ancak kalıtsal olabileceği, sigara dumanının ve annenin stresinin koliği arttırabileceği, bebeklerin sinir sisteminin tam olgunlaşmamış olması gibi teoriler vardır, fakat netlik kazanmamıştır.

Hazırlayan: Başak DOĞRU

ARKADAŞINA GÖNDER
Ağlıyorsa bir nedeni var!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA