Birinci yaş günü heyecanı...

Bebeğinizi daha dün hastanede kollarınıza alıp kokladığınız günü hatırlıyor musunuz? İşte o mutlu günün üstünden tam 1 yıl geçti!

Giriş Tarihi: 4.8.2017 10:46 Son Güncelleme: 5.1.2018 17:09
Birinci yaş günü heyecanı...

Bebeklerin ilk doğum günü, aile içinde heyecanla beklenen bir gündür. günü partisi; anne-babalar babaanne, büyük babalar ve çevredekiler tarafından da fazlasıyla önemsenir. Bu büyük ilgi ve heyecan, bazen ilk doğum günü partisinin çok kalabalık, karmaşık ve çocuk açısından huzursuz edici bir ortam olmasına neden olabilir. Oysa bebek için o günün diğer günlerden herhangi bir farkı yoktur; o sadece oldukça gürültülü, kalabalık, bol renkli, bol uyaranlı bir ortamla karşılaşmanın yarattığı şaşkınlık içerisindedir. Ama henüz farkında olmasa da, ilerisi için en önemli hatıra karelerinden biri olarak kalacaktır. Gelin hep beraber, bu özel günü anlamlı kılacak tüyoları Pedagog Belgin Temur'dan öğrenelim.

İlk doğum günü…

Bebeğinizin birinci yaş doğum gününü anlamasını beklememelisiniz. İlk doğum günü, mümkün olduğunca sade ve sakin bir organizasyon olmalıdır. Ailedeki en yakın kişilerin katıldığı ve bebeğin uyku saati dikkate alınarak hazırlanan çok gürültülü olmayan bir parti, bebek açısından ideal olandır. Bebeğin o güne dek dinlediği alışık olduğu bazı çocuk şarkıları çalınabilir; doğum günü şarkısı söylenebilir.

Ortam bebeğin de oynayabileceği ve zarar görmeyeceği dekorasyon malzemeleriyle süslenebilir. Bebek için hareket serbestliği olacak şekilde evin eşya yerleşimi düzenlenebilir. Hele partiye okul öncesi yaşta başka çocuklar da katılıyorsa onların böyle bir partide çok hareketli olacakları, bebeğin de onların hareketliliğine çok ilgi göstererek peşlerinden gitmek isteyebileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Bu nedenle parti boyunca bebeğin birinin gözetiminde olması çok önemlidir. Birçok bebek hayatının ilk kazasını birinci yaş doğum günü partisinde geçirir. Birinci yaş doğum günü partisine, bebekten çok anne-babanın ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.

Bebek için; büyüdüğünde görebileceği birinci yaş doğum günü fotoğrafı ve "iyi ki doğdun" şarkısı eşliğinde ailece üflenen pastanın videosu yeterlidir. Böyle bir parti organize edilirken çocuğun kalabalık karşısındaki tavrı da dikkate alınmalıdır. Bazı bebekler ilk yılda çok az sayıda insanla bir arada oldukları için kalabalık bir ortamda çok keyifsiz olabilirler ve kaygıları çok artabilir. Bu özellikteki çocuklar için çok kalabalık organizasyonlar her zaman bir tehdit unsurudur. Ancak bazı bebekler de başından itibaren çok fazla kişi ile temasta olan ve kucaktan kucağa dolaşmaya alışkın, insanlarla olmaktan keyif alan bebeklerdir.

Hareketli ve çok insanın bulunduğu partiler, bu bebekler için daha eğlenceli olabilir. Ama sosyal ortamlara alışık bir bebek bile birden bire bu kadar çok insanı bir arada gördüğünde ve aşırı gürültülü ve hareketli bir ortamda çok fazla kaldığında buna reaksiyon verebilir. Birçok bebek ilk doğum günü partisi boyunca keyifli göründüğü halde o günün gecesini uykusuz geçirebilir. Tüm bu uyarılar bebeklere çok fazla gelebilir. Çok kalabalık çevresi olan ailelerin partiyi ayrı küçük gruplarla iki ayrı günde tekrarlamaları çocuk açısından daha sağlıklı olacaktır.

Doğum gününe arkadaş çağırırken…

Partiye bebeğinizin yaşıtı olan çocukları ya da 3 yaşından daha küçük başka çocukları da çağıracaksanız, bu çocukların oyun ve oyuncak paylaşımında sorunlar yaşayabileceğini ve ortamın bir anda çocukların çatışmaya ve ağlamaya başladıkları oldukça kaotik bir hal alabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız. Yaş özellikleri itibarı ile bu çocuklar teke tek ilgiye ihtiyaç duyarlar; çocukların kendi başlarına oyun oynamalarını ve bunun sorunsuz olacağını ummamalı ve küçük çocukları sürekli yetişkin gözetiminde tutmalısınız.

Bu nedenlerden ötürü davet edilen çocukları belki en yakın arkadaşınızın çocuğu ya da aile içindeki en yakın kuzenleriyle sınırlı tutmanızda yarar vardır. Hiçbir çocuğu davet etmemek de iyi bir fikir olmayacaktır. Çünkü bu doğum gününden kalan fotoğraflar çocuğunuz için hayatı boyunca önemli olacaktır.

Akrabanız olduğu için ya da sizin yakın arkadaşınızın çocuğu olduğu için bu ilk yaş gününe katılan ve belki de hayatı boyunca arkadaşı olacak başka çocukların da bu fotoğrafta bulunması çocuğunuz için çok hoş ve anlamlı olacaktır. Bu nedenle, bu yakınlık ve önem derecesindeki çocukların da doğum günü partisinde bulunmaları gerekir.

Dikkatli olmanız gereken çok şey var!

Pedagog Belgin Temur'un anne-babalara bebeklerinin birinci yaş doğum günüyle ilgili diğer önerileri şöyle:

İlk doğum günü, bebeğinizin hayatında önemli bir dönüm noktası. 1 yaşını doldurmuş olmasının keyfini ve mutluluğunu doya doya yaşayın. Siz de anne-baba olarak önemli bir süreci tamamladınız, takdiri fazlasıyla hak ettiniz… Bebeklik döneminin en zor günleri geride kaldı; bu nedenle öncelikle bu partiyi keyifli bir çocukluğa geçiş partisi olarak düşünün.

Davetli sayısını mümkün olduğunca kısıtlı tutun. Bebeğiniz için huzurlu, keyifli ve eğlenceli bir gün olsun.

Süsleme işini çok abartmayın… Etrafta ne kadar fazla uyaran varsa bebekler o kadar huzursuz olurlar. Süsleme malzemeleri bebeğinizin eline geçtiğinde ona zarar vermeyecek malzemeler olsun. Örneğin; plastikten ya da petrol ürünlerinden renkli süsler yerine, daha büyük parçalı tüller, kurdeleler kullanın. Balon bulunduracaksanız, balonların çok şişik olmamasına özen gösterin, böylece kolay patlama olasılığını azaltmış olursunuz.

Kıyafetini seçerken sırf süslü diye bebeği rahatsız edecek, kaşındıracak ya da bunaltacak özellikte giysiler seçmeyin. Bebeğiniz ne kadar rahat olursa, bu günü o kadar keyifli yaşayacaktır.

Doğum günü pastasının üstündeki maytaplar bazen bebekleri ürkütebilir. Bu nedenle birinci yaş doğum gününde maytap kullanmamak daha doğrudur.

Gelen hediyelere dikkat edin ve hediyeler açılırken bebeğinizin yanında olun. Çünkü bazı hediyeler bebeğiniz için tehlikeli ve zararlı parçalar içerebilir ya da kontrolsüz eline verildiğinde bebeğin zarar görmesine neden olabilir. Ya da aynı şekilde hediye paket kağıtları bebeklerin ağızlarına götürebilecekleri ilgi çekici renkli uyarıcı şeylerdir. Paket kağıtlarını ve rafyaları açılır açılmaz bebeğin yanından uzaklaştırın.

Doğum gününe hiçbir şekilde dışarıdan palyaço giyimli ya da başka tür kostümlü animatör vs çağırmayın. Çünkü bu yaş çocukları kostümlerden korkabilirler ve eğlence travmatik bir yaşantıya dönüşebilir.

Parti için hazırlanan yiyeceklerin her birinin bebeğinizin eline geçebileceğini ve ağzına atabileceğini unutmayın. Bu nedenle bebek için zararlı olabilecek ya da onu rahatsız edecek yiyecekler bulundurmayın. Örneğin; bol acılı bir yiyecek ya da kabuklu fıstık gibi...

Sıcak içecek ikram etmekten kaçının. Böyle bir kalabalık ortamda bebeğiniz henüz yürümüyorsa veya emekleyerek yürüyorsa da adım adım gelerek bir anda ummadığınız bir yerde belirebilir. Elinizde taşıdığınız sıcak çay fincanı ya da bir misafirin sehpasındaki kahve fincanı bebeğiniz için tehlike arz edebilir.

Bol bol fotoğraf çekin. Özellikle de sizin çektiğiniz fotoğraflar ileride bebeğiniz için daha anlamlı olacaktır. Ancak sadece siz çekerseniz fotoğraflarda hiç bulunmama riskiniz oluşur. Bu nedenle güvendiğiniz birini sizin ailece fotoğraflarınızı çekmesi için görevlendirin. Video çekimi için mutlaka öncesinde teknik malzemenin çalıştığını, şarjının tam olup olmadığını kontrol edin ve mutlaka yedek CD veya kaset bulundurun. Büyük bir heyecanla hazırlanan ilk yaş doğum günlerinde sıklıkla bu tarz unutkanlıklar olabileceğini hatırlayın.

Kendi doğum günü pastasından tattırın (daha önce hiç şekerli bir şey yedirmediyseniz bile) ve suratının ifadesinin fotoğrafını çekin. İleride ona gösterebileceğiniz hoş bir fotoğraf olur.

Partinin ortasında huzursuzlanırsa ve keyfi kaçarsa bir süreliğine onu kendi odasına ya da evde uygun olan boş bir odaya götürün. Baş başa kalın, biraz kucağınızda sakinleştirin. Keyfi yerine geldikten sonra partiye tekrar dahil edin.

Parti süresinin 2-3 saati geçmemesine özen gösterin. Daha fazlası 1 yaş çocuğu için çok yorucu olur ve hem uyku düzeni bozulabilir hem de huzursuzluk belirtileri günlerce devam edebilir.

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Birinci yaş günü heyecanı...
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA