En keyifli anlar: banyo saatleri

Anne-babaların en tedirgin olduğu konulardan biridir bebeğin banyosu... O minicik bedene dokunmaya bile kıyamazken; onu şampuanlamak ve bir yandan da doğru şekilde küvette tutabilmek ayrı bir beceri ister. Birkaç noktaya dikkat ederek bu rutin bakım uygulaması, en güzel anılara çevrilebilir.

Giriş Tarihi: 7.8.2017 11:42 Son Güncelleme: 18.8.2017 17:18
En keyifli anlar: banyo saatleri
Bebekle geçirilen en keyifli saatler arasında mutlaka banyosu da vardır! Doğru koşullarda yaptırılan bir banyo ile hem bebeğinizin temiz ve huzurlu olmasını hem de aranızdaki bağın güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için de; hastaneden çıktığı andan itibaren bebeğinizi banyo yaptırırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktaları atlamamanız gerekir. Suyun kaç derece olması gerektiğinden kullanacağınız şampuana kadar her detay ayrı bir önem taşır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Ongun'un önerileri, banyo saatlerinizin keyifli geçmesine katkı sağlayacak.

Yenidoğan banyosu

Yeni doğan bir bebeğin herhangi bir sağlık sorunu yoksa ve bulunduğu ortamın düzeni sağlanmış ise banyo yaptırılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Göbek düşene kadar ve sonraki 1-2 gün bebeğinizi akan suyun altında yıkamanız önemli. Böylece su vücudundan akıp gideceği için göbeğin kirli su ile temasını ve enfeksiyon riskini azaltmış olursunuz. Eğer hava şartları ve evinizin sıcaklığı uygun ise bebeğe her gün banyo yaptırabilirsiniz. Çünkü banyo, bebeğinizin rahatlaması ve gelişimi açısından önemlidir. Ancak şartlar uygun değilse gün aşırı banyo yaptırabilirsiniz. Bebeğinizin banyosunu yaptıracağınız ortamın ve kullanacağınız malzemelerin temiz ve sadece ona ait olmasına özen göstermelisiniz. İlk banyolar için kaynatılıp ılıtılmış su kullanmanız, yine enfeksiyonu önlemek açısından önemlidir. Göbek düştükten 1-2 gün sonra ise bebeğinizi bir küvet içine ya da file üzerine yatırarak banyo yaptırabilirsiniz. Göbek düştükten sonra banyo zamanı daha eğlenceli hale geliyor. Artık bebeğinizi küvetinde, onun da su ve köpükle oynamasına izin vererek yıkayabilirsiniz.

Dikkat edilecek noktalar…

İlk 1 yılında bebeğinizi yıkarken dikkat etmeniz gereken noktalar şöyle:


-Bebeğinizin banyosunu emzirmeden önce, karnı açken yaptırmalısınız. Karnı toksa, tutuş pozisyonunuza bağlı olarak kusabilir.
-Banyo için genelde akşam saatlerini tercih etmenizde yarar var. Böylece bebeğiniz geceyi daha sakin ve uyuyarak geçirir, siz de dinlenmek için vakit bulmuş olursunuz. Ayrıca gece gaz sancılarını gidermek ve bebeğinizi rahatlatmak için banyo çok yararlı olacaktır.
-Kullanacağınız suyun sıcaklığı vücut ısısı ile aynı, yani 36.5-37° C olmalıdır. Bebeklerin cildi çok hassas ve ince olduğu için, daha yüksek sıcaklıklar yanıklara sebep olabilir. Banyo suyu ısısını ayarlamanın en pratik yolu, dirseğinizi banyo suyuna değdirerek, ne sıcak, ne soğuk olacak şekilde ideal banyo suyu ısısını belirlemektir.
-Bebeğinizin banyosunu yaptıracağınız ortamın ısısını 24-25° C'ye arttırabilirsiniz.
-Bebeğinizin havlusunu, alt bezini ve kıyafetlerini önceden hazırlayın.
-Bebeğinizi sol elinizin üzerine yüz üstü pozisyonunda yatırın. Başparmağınız sol koltuk altında, işaret parmağınız boynun hemen altında omuzlarını destekleyecek şekilde, orta, yüzük ve küçük parmağınız ise sağ kolunu kavrayacak şekilde koltuk altında olmalıdır. Bebeğin başı ve bacakları elinizin üzerinden aşağıya doğru sarkmalıdır. Ancak, kayıp düşmesini önlemek için bebeğinizin ayakları ile küvet arasında çok az mesafe olmalı. Bu pozisyonda özellikle başın aşağıya doğru duruşu önemlidir. Böylece bebeğinizin başını yıkarken suyun kulaklarına, ağzına ya da burnuna kaçmasını önlemiş olursunuz.
-Uygun pozisyon sağladıktan sonra, seri ancak telaşsız hareketlerle bebeğinizin vücudunu ıslatın ve bebekler için uygun olan herhangi bir bebek şampuanını vücuduna az miktarda dökerek köpürtün. Serbest olan elinizle sırtını, kollarını, bacaklarını, ayaklarını, karnını ve göğsünü bebeğinizi kavradığınız elinizi çekmeden yavaşça ovarak yıkayın. Sonra ensesinden aşağıya doğru bolca su dökerek cildini durulayın. Daha sonra başının tam üstünden su dökün ve saçını şampuanlayarak köpürtün. Parmak uçlarınızla hafifçe ovarak yıkayın ve daha sonra yine başını tam üstünden bolca su dökerek iyice durulayın.
-Bebeğinizin cildi çok kuruysa son durulama suyundan önce bir kabın içinde sulandırdığınız bebek yağını, tüm vücuduna dökün ve sonra sadece su dökerek fazla yağı cildinden akıtın.
-Banyo bittikten sonra havlunun üzerine yan yatırın ve havlu ile sarın. Kış aylarında havluyu önceden ısıtın.
-Öncelikle bebeğinizin başından başlayarak (bebekler en çok başlarından ısı kaybederler), tüm vücudunu çok sert olmayan hareketlerle yukarıdan aşağıya doğru ve özellikle deri kıvrımları ve eklem yerleri nemli kalmayacak şekilde seri olarak kurulayın. Daha sonra bebeğinizi hava şartlarına ve evinizin ısısına uygun olarak çok kalın olmamak kaydıyla giydirin. Banyo sonrası başına mutlaka yumuşak penye bir başlık takmanız yararlı olur.
-Eğer bebek küveti veya file yerine kendi banyonuzda yıkamayı tercih ediyorsanız bebeğinizin kaymasını önlemek için mutlaka bir banyo plastiği kullanın. Bebeğinizi banyo veya küvetin içinde bir saniye bile yalnız bırakmayın. Eğer unuttuğunuz bir şey varsa, bebeğinizi banyodan çıkartıp bir havluya sarın ve eksiğinizi ancak bundan sonra tamamlayın. Şampuan seçimi önemli Her zaman sadece bebeklere özel şampuan ve sabunları kullanın. Yetişkin sabun ve şampuanları bebeğinizin gözlerini yakacağı gibi, içinde bulunan kimyasallar onun narin cildi için de zararlıdır. Bebeğiniz banyonun içindeyken kesinlikle sıcak su eklemeyin.

Hazırlayan: Işıl Evrim AKGÜN

ARKADAŞINA GÖNDER
En keyifli anlar: banyo saatleri
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA