İnfantil konik

Bazı bebekler yenidoğan döneminde gün içinde, özellikle de akşamları ağlama krizine girebiliyorlar. İnfantil kolik olarak adlandırılan bu durum geçici. Endişe ve gerginliğinizi azaltmanız da tedavinin bir parçası.

Giriş Tarihi: 7.8.2017 17:09 Son Güncelleme: 18.8.2017 17:17
İnfantil konik
Susmaksızın çığlık çığlığa ağlayan, kramp halinde sürekli kasılan bir bebekle başa çıkmak, anne-babalar için pek kolay değildir. İnfantil kolik denilen bu durumun birçok nedeni olabilir. Besin alerjisi, besin intoleransı gibi nedenlerin yanı sıra hamilelikte stres bile doğumdan sonra bebeklerde kolik görülmesine yol açabilir. Kolik rahatsızlığı ve tedavisi hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Yaşaroğlu Erkum'dan bilgi aldık.

Huzursuzluk ve ağlama

İnfantil kolik, süt çocukluğu döneminde sık görülen, nedeni açısından halen gizemini koruyan, zaman zaman aileyi ve doktoru sıkıntıya sokabilen bir sendromdur. Farklı tanımları olmasına rağmen, büyüme ve gelişimi normal olan 0-3 aylık bebekteki, en az 3 hafta süreli, haftada 3 günden fazla, günde 3 saatten fazla ve başka bir nedenle açıklanamayan huzursuzluk ve ağlama dönemleridir. Görülme sıklığı farklı çalışmalarda yüzde 10 ile yüzde 40 arasında değişir. Düşük doğum ağırlıklı bebeklerde daha sık görülür. Huzursuzluk ve ağlama nöbetleri genellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde olur. Bebeklerin yüzde 50'ye yakınında belirtiler 3 ay içinde kaybolurken, yüzde 40'ında 6. aya, yüzde 10'unda 1 yaşa kadar sürebilir.

Kesin bir nedeni yok

İnfantil koliğin nedeni kesin açıklanamamasına rağmen, bazı teoriler geliştirilmiş ve bulunmuştur. Yapılan bazı araştırmalar, anne diyetindeki inek sütü, lahana, karnabahar, brokoli, turunçgiller, çikolata, soğan gibi besinlerle, annenin sigara ve kahve kullanımının infantil koliği artırdığını tespit etmiştir. Bu durumun, bir besin alerjisi veya besin intoleransı olabileceği düşünülerek, anne diyetinde kısıtlamalar önerilir. Bebekler, henüz gelişmemiş nörolojik sistemleri nedeniyle, ağrı duyusuna karşı daha duyarlı olup, bağırsak gerilmelerine daha fazla tepki verirler. Hamilelikte sık psikolojik stres yaşayan, gergin bir ruhsal durum içinde olan anne ve ailelerin bebeklerinde yine infantil kolik sıklığı fazla bulunmuştur.

Tedavisi

-Öncelikle tedavide ailenin endişesini anlamak, bu durum ve süreç hakkında bilgilendirme yapmak gerekir.
-Annede veya aile içinde görülen, endişe veya gerginliği azaltmanın da tedavinin bir parçası olacağı vurgulanmalıdır.
-Anne sigara kullanmamalı, kahveyi 1-2 fincandan fazla tüketmemelidir. Annenin diyetinden yukarıda bahsettiğim gıdalar çıkartılmalıdır.
-Bebek loş, sessiz bir ortamda tutulmalı. Kolik sancıları sırasında, kucakta veya beşikte hafifçe sallanması, ninni söylenmesi ya da müzik veya ritmik seslerin (saç kurutma makinesi) dinletilmesi, bebeğin rahatlamasını sağlayabilir.
-Ilık banyo yaptırmak, karnına saat yönünde masaj yapmak rahatlatıcı diğer yöntemlerdir.
-Rezene, anason ve nane çaylarının etkinliği bazı çalışmalarda gösterilmiştir, fakat güvenilirlikle ilgili çalışma yoktur.
-Sonuç olarak uzun zamandır araştırılan, gizemini koruyan bu rahatsızlığın en iyi tedavisinin zaman olduğu anlaşılmıştır.

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
İnfantil konik
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA