Pamukçuğa karşı önleminizi alın!

Yeni doğan bebeklerde ağız içinde beyaz lekeler olarak kendini gösteren pamukçuk, hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkabiliyor. Pamukçuğun bebeğin ve sizin huzurunuzu kaçırmaması için önlem alabilirsiniz.

Giriş Tarihi: 8.8.2017 16:04 Son Güncelleme: 10.1.2018 16:10
Pamukçuğa karşı önleminizi alın!
Bebeklerin dünyaya geldikten sonraki ilk 3 ayını tanımlayan yenidoğan dönemi, anne-babalar için heyecan vericidir. Hayatlarına yeni katılan küçük bebeklerini tanımaya, onun ihtiyaçlarını anlamaya çalıştıkları bu dönem onlar için mucizevidir… O ilk aylarda kendilerini adeta bir rüyadaymış gibi hissederler ve bu mutlu tablonun bitmesini hiç istemezler... Ancak ara sıra çıkabilecek bazı sorunlar nedeniyle bu mutlu tablo geçici de olsa bozulabiliyor. İşte pamukçuk hastalığı da bu sorunlardan biri... Yenidoğan döneminde görülebilen ve hem bebeği hem de anneyi huzursuz eden bu hastalıkla ilgili nelere dikkat edilmesi gerektiği ve alınabilecek önlemleri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İzlem Göçmen anlattı. Pamukçuktan korunmanın en iyi yolunun hijyen olduğunu söyleyen Dr. İzlem Göçmen, tedavinin aksatılmaması gerektiğinin de altını çiziyor.

Yenidoğan döneminde sık görülür

Pamukçuk (moniliasis) yanak içinde, dil ve damakta süt parçalarını andıran beyaz lezyonlar şeklinde kendini gösterir. Bir cins mantar olan Candida enfeksiyonu nedeniyle oluşur. Genelde yeni doğan bebeklerde görülen bu hastalık, 1 yaşına kadar olan çocuklarda da sık karşılaşılan bir enfeksiyondur. Yenidoğan döneminin genellikle birinci haftasında ortaya çıkar. Hatta prematüre doğan bebeklerde daha sık görülür.

Direncin düşmesiyle artar

Anne sütü alan bebeklerde pamukçuk daha az görülür. Özellikle dezenfekte edilmeyen biberon veya emzik pamukçuğa neden olabilir. Tedavi edilmezse ağrılı olabilir. Vücut direnci normal olan bir bebekte genelde ağız içinde sınırlı kalan bu mantar, vücut direncinde problem olan bebeklerde kana karışabilir. Ağır akciğer enfeksiyonlarına veya daha farklı enfeksiyonlara da neden olabilir.

Ağız bakımına özen gösterin

Yenidoğan bebeklerin ağız içi normal görünümdeyse özel bir bakıma ihtiyaç yoktur. Emme ya da beslenme sonrası ağız içinde kalıntı çok kalıyorsa, kaynatılmış ve ılıtılmış suya batırılmış gazlı bir bez ile ağız içi hafifçe temizlenebilir. Pamukçuk kimi bebeklerde emmede isteksizlik, emme ve yutma güçlüğü, huzursuzluk, nadiren hafif ateş gibi belirti ve bulgularla da seyredebilir.

Bunlara dikkat edin!

Pamukçuk sorunu olan bebeğin anne sütü almasında bir sakınca yoktur. Emziren anneler özellikle meme başı temizliğine dikkat etmelidir. Anne sütünün içinde yağ ve koruyucu maddeler olduğundan meme başını temizlemek için anne, kendi sütünü kullanabilir. Her emzirmeden sonra meme başına bir miktar anne sütü sürülmelidir. Annenin göğsünün emzirme öncesi kuru bir petle silinmesi ve günde bir kez de hafifçe yıkanması yeterlidir. Temizlik yaparken sabun gibi maddeler sürülmemelidir. Çünkü bu maddeler sürülürse veya anne göğsü gereğinden daha fazla temizlenirse meme başının etrafındaki koyu renk deriden salgılanan yağlı ve koruyucu doğal maddeler ve faydalı mikroplar kaybolur. Meme başında çatlaklar ve mantar enfeksiyonları oluşumu daha kolay olur. Meme bakımı için önemli olan, her emzirmeden önce ellerin yıkanmasıdır.

ARKADAŞINA GÖNDER
Pamukçuğa karşı önleminizi alın!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA