Nasıl uyuduğu çok önemli!

Mışıl mışıl uyuyan bir bebekten daha tatlı ne olabilir ki? Daha güzeli; yanına kıvrılıp yatmak… Peki ya zamanının büyük bir kısmını uyuyarak geçiren bebeğiniz için doğru pozisyon hangisi?

Giriş Tarihi: 10.8.2017 12:10 Son Güncelleme: 10.1.2018 15:02
Nasıl uyuduğu çok önemli!
Bebekleri en çok huzursuz eden şeylerden biri de uykusuzluk, değil mi? Çünkü uyku bebeklerin yaşam kalitesini doğrudan etkiliyor. Bu yüzden de doğru pozisyonda uyumaları çok önemli. Huzurlu ve uygun pozisyonda uyuyamaması, bebeğin sağlığı açısından bazı dezavantajları da beraberinde getiriyor. Üstelik bu durum anne-babaların da uykusunu kaçırabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yadigar Genç bebeklerin hangi pozisyonda ve nasıl bir ortamda uyumaları gerektiğiyle ilgili bilgiler verdi. Unutmayın ki sağlıklı büyümelerinde uykunun etkisi çok büyük.

Bebeği hangi pozisyonda uyutmalı?

Geçmişte bebekler yüz üstü yatırılırdı. Fakat bu pozisyon ani bebek ölümleri sendromunu tetikleyebileceğinden günümüzde pek önerilmez. Bu ihtimal yüzde 100 kesinlik ifade etmez, ama bebeğin sağlığı ve dolayısıyla da hayatı söz konusu olduğu için risk alınmaması önerilir. Bebek yüz üstü pozisyonda yatırıldığında nefes yolları kapanabilir. Yan yatırıldığında ise yüz üstü dönebilir. Bu ihtimalleri sıfırlamak için, bebeğin ilk 3 aydan sonra sırt üstü pozisyonda uyuması gerekir. Bazı anne-babalar bebeğin kusarak boğulması korkusu yüzünden bebeklerini sırt üstü yatırmayabilir. Fakat, sırt üstü yatış pozisyonunda bebeğin kusarak boğulması riski ilk 3 aydan sonra oldukça azdır. Bebek gün içerisinde anne-babanın konrolünde farklı saatlerde yüz üstü yatırılabilir, başı ve vücudu farklı yönlere çevrilebilir.

Rahat ettiği şekilde uyumak istiyorsa…

Zamanla daha çok hareketlenmeye ve uykusunda dönmeye başlayan bebek, kendi rahat ettiği uyku pozisyonunu elde etmek için direnebilir. Ancak anne-babalar bebek hangi pozisyona yönelirse yönelsin, sağlık açısından en güvenilir uyku pozisyonu olan sırt üstü yatırmaya özen göstermelidirler. Bebek sırt üstüne alıştırma döneminde başlarda huzursuzluk yaşayabilir. Bu nedenle de uykusu bölünebilir ve pozisyonu yadırgayabilir. Bebek huzursuz olsa da geceleri yüz üstü ve benzeri pozisyonlarda asla yatırılmamalıdır.

Uyurken kusması tehlikeli mi?

Bir yetişkine oranla daha savunmasız olan bebek; kusmuğunu, anne sütünü ya da suyu hızla yutabilir ve öksürük basıncıyla geri itebilir. Bu nedenle de anne-babalar, bebeklerinin kusarak boğulması konusunda büyük endişe yaşar. Bebek ilk 3-4 aylık dönemde kusmuğunu dışarı itme yetisine sahip olmadığından boğulma riski olabilir. Ancak bu risk 3. aydan itibaren giderek azalır. Bu riski ilk 3 ayda en aza indirmek için bebeğin yine sırt üstü ama hafif yan pozisyonda yatırılması önerilir.

Kendi yatağında uyumaya alıştırılmalı

Anne-babalar bebeklerinin güvende olduğunu bilmek, ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilmek gibi nedenlerle birlikte uyumayı tercih edebilirler. Ancak yatakta boğulma riski nedeniyle, bebeğin kendi yatağında yatması gerekir. Birlikte uyumak bebeğin kazayla boğulması riskini artırabilir; bu riske yataktaki yastık, çarşaf ve yorgan da neden olabilir. Yastık sayısının iki ve üzerinde olması da bu riskin artması anlamına gelir. Bebeğin kendi yatağında yatması, hayati riskleri ortadan kaldırmak adına önemlidir. Ayrıca rahat uyuması için de anne-baba yanında değil, kendi yatağında yatmaya alıştırılması gerekir.

İdeal oda sıcaklığı

Yenidoğan ve prematüre bebekler dışında, bebeğin uyuyacağı odanın ideal sıcaklığı 16-18 derece olmalıdır. Kimi zaman anne-babalar bebeği üşümesin diye, ısı izolasyonlu evlerde sıcaklık yeterli olduğu halde ortamı daha sıcak hale getirirler. Oysa bu durum, bebeğin terleyerek hasta olması sonucunu doğurabilir. Bu nedenle ideal sıcaklık sağlanmalı, bebeğin terlemesi ve üşümesi engellenmelidir.

Hazırlayan: Başak DOĞRU

ARKADAŞINA GÖNDER
Nasıl uyuduğu çok önemli!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA