Yeni besinlerle tanışma

Ek besinlere geçiş sürecinde hazırlanan pütürlü ve yumuşak besinler, bebeklerin çiğneme ve yutma refl eksinin gelişmesine yardımcı oluyor.

Giriş Tarihi: 24.8.2017 16:26 Son Güncelleme: 5.1.2018 16:17
Yeni besinlerle tanışma
İlk 6 ay sadece anne sütü yeterli

6. ayından sonra bebeğiniz için sadece anne sütü yeterli olmamaktadır. Bebeğinizin farklı aylardaki ihtiyaçları değişim gösterir. Bu nedenle gerekli ve farklı ihtiyaçlarına cevap verebilecek ek besinlere geçmeniz gereklidir.

Neden bebeğinizin ihtiyaçları farklılaşıyor?

Bebeğiniz büyüdükçe ihtiyaçları da değişim gösterir. Bu nedenle de farklı aylarında farklı besinlere ihtiyaç duyar. Hızla değişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek besinleri ve bu dönemleri için geliştirilmiş ek gıdaları tercih etmeniz önemlidir. Büyüme sürecinde bebeğiniz için önemli dönüm noktalarını yakalamanız, ihtiyaçlara zamanında ve doğru çözümler ile cevap vermeniz, sağlıklı gelişimi için büyük önem taşır.

Bebeğinize çiğnemeyi öğretmek sizin elinizde

Bebeğinizin 6. ayda ek gıdaya geçmesinden sonra beslenme konusundaki en önemli değişim noktalarından biri 8. ayıdır. Çünkü 8. aydan itibaren bebeğiniz sıvı kıvamda beslenmeden daha yoğun ve pütürlü besinlere geçerek çiğnemeyi öğrenmeye başlamalıdır. 8. ay itibariyle bebeğinizin çiğneme ve yutma refl eksini geliştirmesine ve öğrenmesine destek olabilecek nitelikte yumuşak pütürcüklü yapıdaki ek besinlere geçmenizde fayda vardır.

Bebeğiniz için tahılların önemi

Bu dönem aynı zamanda bebeklerin hayatına pirinç ve mısırdan farklı tahılların da girmesi gereken aylardır. Çünkü tahıllar; içerdiği vitamin, mineral ve lifler sayesinde bebeğinizin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Tahıl içerikli besinlerin olduğu bir öğün, bebeğiniz için doyurucu olacaktır. Aynı zamanda tahılların sağladığı yüksek lif bağırsak hareketlerini düzenler, sizin ve bebeğinizin yaşayabileceği kabızlık sorunları ile de baş ederek huzurlu bir dönem geçirmenizi sağlar.

Kabızlık kabusuna son!

6. aydan itibaren ek besinlere geçen bebeğiniz alışkın olmadığı yoğunluktaki yeni besinlere başladığı ve anal bölgedeki kas sistemi henüz yeterince gelişmediğinden, bu aylarda kabızlık problemi ile sıkça karşılaşabilirsiniz. Bu dönemde bebeğinize prebiyotik lifli besinler tükettirmenizde fayda vardır. Prebiyotik lifler, sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan probiyotik mikroorganizmaların bağırsakta gelişimini ve yaşamını desteklerler. Bu nedenle prebiyotik lif içerikli besinler ve ek gıdalar, bebeğinizin kabızlık ve sindirim sistemi ile ilgili yaşadığı sıkıntılar için bir çözüm olabilir.

Demir mineralini tek başına değil C vitamini ile birlikte tükettirin

Bebeğinizin değişen ihtiyaçlarından biri de demir depolarındaki azalmaya bağlı olarak demir minerali takviyesidir. Genellikle 6-12. aylar arası bebeğinizin demir gereksinimi artar. Bu sebeple, verilen ek gıdaların demir içeriğinin yüksek olmasına özen göstermek gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken püf noktası, bebeğin C vitamini ile demir mineralini birlikte tükettirmenizdir. C vitamini demirin emilimini arttırır. Bebeğinizin demir mineralinden en iyi şekilde faydalanması için, demir ve C vitaminini birlikte içeren gıdalar tercih etmenizde fayda vardır.

Hazırlayan: Şenay ÇELİK

ARKADAŞINA GÖNDER
Yeni besinlerle tanışma
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA