Hamilelikte uyku problemleri

Belki de yaşamınızda en çok istirahat ve uykuya ihtiyaç duyduğunuz dönem hamileliktir... Ancak, hamileliğinizin son aylarında ortaya çıkan bazı sorunlar, uyku düzeninizi bozabilir. Bu sorunların sizi en az şekilde etkilemesi için yapmanız gerekenleri mutlaka okuyun.

Giriş Tarihi: 7.8.2017 10:39
Hamilelikte uyku problemleri

Hamileliğinizi öğrendiğiniz ilk günler heyecan içinde geçtiği için sizi biraz uykusuz bırakabilir. Yeni durumunuza alıştıktan sonra ise uyku, vazgeçilmez bir ihtiyaç haline gelir. Hamileliğin ilk aylarında sürekli uyuma isteği olur. Fakat zaman ilerledikçe mide bulantısı, yanması ve sürekli tuvalete gitme ihtiyacı uyku düzeninizi bozabilir. Oysa uykunun hamilelik gelişimindeki rolü hem bebeğin gelişimi hem annenin sağlıklı bir hamilelik geçirmesi için çok önemlidir. Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Suat Süphan Erşahin, bu dönemde anne adaylarında sıkça görülen uyku problemleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Uykunun önemi

Canlıların ihtiyacı olan uyku, özellikle yorulmuş organizmanın yeniden yapılanmasını sağlar. Beyin ve sinir hücrelerinin yenilenmesi uyku sırasında olur. İhtiyacı olan uykuyu sağlayamamak kişide; yorgunluk hissi, gerginlik, sinirlilik, baş ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.

4. aydan itibaren uyku bozuklukları başlar

Hamilelik sırasında vücutta oluşan değişiklikler, fizyonominin değişmiş olması, kilo alımı, kan dolaşımının ve miktarının artması, hormonal, stres, psikolojik ve duygusal durumdaki değişiklikler uyku ihtiyacının artmasına sebep olur. İlk aylarda uykuya meyil artar ve anne adayı daha çok uyuma isteği duyar. Özellikle 4. aydan itibaren uyku bozuklukları başlar. Hamileliğin son aylarında ise en şiddetli halini alır. Doğumun yaklaşmasıyla birlikte artan stres, hassasiyet ve korkunun da eklenmesiyle uykusuz geceler başlayabilir. Hamileliğin ilk aylarında artan progesteron hormonu, uyku ihtiyacını artıran en önemli etkendir. Bazen bu durum anne adayının iş-sınav başarısını, günlük hayatının işlevini etkileyecek kadar ağır olabilir.

Uykusuzluğun nedenleri

-Sık idrara çıkma
-Mide bağırsak şikayetlerinin artması
-Gece uyandıran bacak krampları
-Akciğer kapasitesinin azalması ve nefes darlığı
-Sırt ve kasık ağrılarının artması
-Artmış nabız ve kan basıncındaki değişiklikler
-Sıcakların artması ve iklim değişiklikleri

Hamilelik sırasında görülen fizyolojik değişikliklere dikkat!

-Büyüyen rahimle birlikte mesane kapasitesi azalır, böbreklerden süzülen idrar miktarı artar. Mide açısının bozulmasıyla birlikte midede yanma, reflü ve gastrit şikayetleri başlar. Bağırsakların yavaşlamasıyla birlikte bağırsak gazında artış ve kabızlık başlar. Yatmayla birlikte mide öz suyu yemek borusuna kaçarak yanma şikayetinin artmasına sebep olur.
-Kalsiyum ihtiyacının artmasıyla bacaklarda kasılma ve gece krampları başlar.
-Büyüyen rahim diyaframa baskı yaparak akciğer kapasitesinin azalmasına sebep olur. Bebeğin büyümesiyle birlikte oksijen ihtiyacının artması, nefes darlığına sebep olur.
-Daha önceden bulunan bel fıtığı ve ilk hamilelikte oluşan bağ doku genişlemeleri; kas ağrıları, kasık ve bel ağrılarına sebep olabilir. Bu ağrılar bazen şiddetli bir hal alıp gece uykusunu engelleyebilir.
-Kan miktarının değişmesi ve kan ihtiyacının artması ile hamilede tansiyon ve nabız değişiklikleri gece uyanmalarına neden olur. Tansiyon düşüklüğü ise uykuya meyili artırır.
-Hamilelikte vücut sıcaklığı 0.5 derece artar. Yaz aylarının başlamasıyla bu sıcaklık daha dayanılmaz hale gelir. Gece terlemeleri ve uyanmaları, tekrar uykuya dalmada bozukluğa yol açar.

Hamilelikte horlama olabilir, endişelenmeyin!

Hamilelikte kilo ve ödemin artması, diyafram baskısı, üst solunum yollarının daralması ve nefes alımının değişmesiyle birlikte horlama başlar. Bu horlama, bazen eşler tarafından yadırganır. Bu durum geçicidir ve doğum sonrası görülmez.

Hazırlayan: Aytülike Keskin

ARKADAŞINA GÖNDER
Hamilelikte uyku problemleri
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA