Uyku sorunları

Büyüdü diye çocuğunuzun uyku saatlerinin düzene gireceğini mi düşünüyorsunuz? Sizi hayal kırıklığına uğratmak istemeyiz, ama uzmanlar bazı çocuklarda büyüdükçe uyku sorunlarının da arttığını söylüyor. İşte çocukların uyumak istememelerinin altında yatan nedenler…

Giriş Tarihi: 8.8.2017 16:37 Son Güncelleme: 10.1.2018 16:07
Uyku sorunları
Çocuğunuzu yatağına yatırdıktan ve uyuduğundan emin olduktan sonra, sıranın artık kendinize geldiğini düşünürsünüz. Tam başınızı yastığa koyduğunuzda, birden çocuğunuzun ağlamaya başladığını ve odanıza geldiğini fark edersiniz. Tüm çabalarınıza rağmen, çocuğunuz uyumakta direnebilir. Aklınıza ilk olarak kendi bireyselliğini ilan eden çocuğunuzun, sizi örnek alarak geç vakitlere kadar oturmak isteyeceği gelebilir. Aslında gerçek neden tabii ki bu değil? Üsküdar Üniversitesi, Çocuk ve Ergen Uzmanı Psikolog Aynur Sayım, çocukların uykuya direnmelerinin altında birçok neden yattığını belirtiyor. Bunlardan en önemlisinin de anksiyete bozukluğu olabileceğini söylüyor. Uykuyu etkileyen diğer faktörleri de sıralayan uzmanımızın, çocukların daha rahat uykuya geçmelerine yardımcı olacak önerilerini mutlaka okuyun.

Neden uyku sorunları yaşıyor?

Uyku sorunlarının büyük kısmı ikinci yıldan itibaren görülmeye başlar. Çocuklar uykuya dalmakta sıklıkla zorlanırlar. Sonraki dönemlerde de korkular, çocuğun anksiyetesinin yüksek olması, uyurgezerlik ve diş gıcırdatma görülmeye başlar. Çocuklar davranış diliyle konuşurlar. Eğer bir sorun yaşıyorlarsa bunu, davranış sorunlarıyla ifade ederler. Uyku da bu davranış sorunlarından biridir. Uykuya dalmakta zorluk, uyku bölünmeleri, uykuda alt ıslatma, genellikle çocukta bir sorun olduğunun habercisidir. Çocuk, anne-babadan ayrılıp odasına geçmek istemeyebilir. Çünkü ayrılacağı odada bir hareket veya dinamizm vardır. Ya da çocuğun anne ve babasıyla aralarında yeterli iletişim yoktur. Anne baba işten geç geliyordur veya çocuk, onlarla doyurucu bir ilişki yakalayamıyordur. Tüm bu nedenlerle iletişimi devam ettirme peşinde olan çocuk, yatağına gitmek istemez.

Anksiyete, uyku kalitesini etkiliyor

Anne-baba arasında yaşanan sorunlar varsa, çocukla iyi ve güven veren bir ilişki tarzı oluşmamışsa, çocuk kardeş kıskançlığı yaşıyorsa, okulda öğrenme ve uyum sorunları varsa çocuğun anksiyetesi yükselir. Bu huzursuzluk, uyku kalitesine yansır. Çocuk "Gece korkuyorum!" diyebilir, anne-babaya yakın olmak isteyebilir. Hele ki küçük kardeş anne-babanın odasında yatıyorsa, çocuk da onların yanında yatmak isteme girişiminde bulunabilir. Ayrıca çocuklarda görülen uyku problemlerinin altında nörolojik sorunlar da yatabilir. Bu tür durumlarda bir nörolog yardımına ihtiyaç duyulmalıdır. Uyurgezerlik ve uyku esnasında konuşmak çocuklarda görülen uyku sorunlarından bazılarıdır. Bu problemler çocuk çok derin uykuda olduğu dönemde görülür.

Geçiş nesnesine bağlanmak normal karşılanmalı

Çocuğun anneden ayrışmaya tahammül edemediği dönemde, her çocukta değişken olmakla birlikte 2-3 yaş arası dönemde, çocuk bir geçiş nesnesine ihtiyaç duyar ve ona bağlanabilir. Bu bir battaniye, annenin bir eşyası veya yumuşak bir oyuncak olabilir. Bundan dolayı çocuk yargılanmamalı ve o eşya yok edilmemelidir. Çünkü bu tür nesnelerin çocuğun gelişiminde bir anlamı vardır. Bir sonraki döneme geçebilmesi için çocuk kendisine bir yol bulmuştur.

Hazırlayan: Şenay Çelik

ARKADAŞINA GÖNDER
Uyku sorunları
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA