Yalnız uyumak istemiyorsa…

Karanlık geceler çocuğunuzun kabusu olmasın. Onun bu korkusunu yenmesinde size düşen görevleri biliyor musunuz?

Giriş Tarihi: 10.8.2017 16:56 Son Güncelleme: 10.1.2018 13:40
Yalnız uyumak istemiyorsa…

Küçükken hepimiz anne-babamızla uyumak için can atardık. Kimi zaman gerçekten tek yatmaktan korkardık, kimi zaman da bu bahaneyle sıcacık ve kocaman anne-baba yatağında yatmayı arzulardık. Ayrıca o yaşlarda kapkaranlık odadaki her oyuncağı ya da objeyi korkunç bir canavara benzetmekte üstümüze yoktu. Fakat çocukların yalnız yatmayı tercih etmemelerinin başka nedenleri de var. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülten Karasu bu durumun nedenlerini anlattı ve önerilerde

Neden yalnız uyumuyor?

Çocuklar dış dünyayı keşfetmeye başladıkları andan itibaren korkuları da keşfederler. Oyuncaklar, yüksek ses, tanımadıkları insanlar ya da film karakterleri çocuklarda kaygıyı ve yalnızlık hissini ortaya çıkarabilir. Bu gibi nedenlerle yalnız uyuyamaması, hem çocukların hem de ailenin psikolojisini olumsuz etkiler.

Bazı çocuklar geceleri yatağa girmeyi erteleyerek, yalnız yatmayı reddedebilirler. Uyku saati çocuklar için endişe saati olabilir. Bu durum çocuğun psikolojisini etkilediği gibi, ailenin de endişe duymasına neden olur. Çalışan anne-babaların eve geldiklerinde kısıtlı olan zamanlarını çocuklarıyla geç saate kadar oturarak geçirmeleri, çocukların uyku alışkanlıklarının değişmesine ve bozulmasına neden olur.

Dolayısıyla yalnız uyumak istememesinde ve uyku sorunları yaşamasında anne-babanın da etkisi vardır. Böyle bir ev ortamlarındaki çocuklar yatağa girmekte isteksiz olabilirler. Tüm gün ailesine özlem duyan çocuklar, geceyi anne-babasıyla geçirmek isteyebilirler.

Odasında uyumaya alışmalı!

Çocuklar doğdukları andan itibaren odalarında yalnız uyumaya alıştırılmalıdır. Sadece ilk birkaç ayında sık sık altının bezlenmesi ve beslenmesi gerektiğinden anne baba odasında uyumasında bir sakınca yoktur. Bu konuda dikkat edilmesi gereken; bebeğin anne babayla aynı yatakta değil, aynı odada kendi yatağında olmasıdır.

Mutlaka kendine ait bir odası olmalıdır. Çocuk böylelikle bir birey olmayı öğrenecek, psikolojik gelişimini eksiksizce tamamlayabilecektir. 1 yaşından itibaren bebek kendi odasında yatabilir. Anne, bebeğin ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilmek için, bu süreçte odaya bebek telsizi koymak gibi bir önlem alabilir ya da odaların kapıları aralık bırakılabilir.

Anne babalara öneriler

İstemediği halde yatması için onu odasına göndermeniz, çocuğa yapılan bir eziyet değil, iyiliktir. Bu konuda hemfikir olun. Fakat bunu yaparken de çocuğa ılımlı davranın. Yalnız yatmayı öğrenmesi gerektiğini ona anlatın, korktuğu zaman yanında olun ve gerekirse yanına yatın. Ancak kesinlikle çocuğunuzun sizin yatağınızda uyumasına izin vermeyin. Eğer yalnız yatmamakta ısrar ederse ve korktuğunu söylerse; odasına loş bir gece lambası koyabilirsiniz ve odasının kapısını açık bırakabilirsiniz. Geceleri odasında zaman geçirmesine alışması için ona masal anlatabilirsiniz ya da uykuya dalana kadar yanında kalıp sohbet edebilirsiniz. Böylelikle onu rahatlatmış olursunuz.

Hazırlayan: Başak Doğru

ARKADAŞINA GÖNDER
Yalnız uyumak istemiyorsa…
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA