Besleyici değeri var, ama tüketimine dikkat!

Vitamin ve mineral deposu olan dondurmayı çocuğunuza yedirmekten korkmayın! Ama bu eşsiz keyfi hastalıkla sonuçlanmasın diye dikkat etmeniz gereken noktalar olduğunu da unutmayın!

Giriş Tarihi: 25.9.2017 15:01 Son Güncelleme: 26.9.2017 10:21
Besleyici değeri var, ama tüketimine dikkat!

Yaz aylarında büyük, küçük herkesin keyfidir dondurma yemek. Kimi kaşıkla şık bir kapta, kimi kağıt helvanın içine koyup yemeği tercih eder. Ama ben de çocuklar gibi, dondurma yemenin keyfinin külahla çıktığını düşünenlerdenim. Bu arada keyfi bir yana, aslında dondurma alırken dikkat etmemiz gereken en önemli şey, satın aldığımız yerin temiz koşullarda dondurma ürettiğinden emin olmak. Temiz olmayan koşullarda üretilen veya kullanım tarihi geçmiş dondurmalar enfeksiyonlara ve birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman, yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmanın yararlarından bahsetti ve dondurma tüketimiyle ilgili anne-babaların çocuklarına nasıl bir sınırlama getirmesi gerektiğiyle ilgili bilgiler verdi.

Dondurmanın besin değeri
Dondurma, besin değeri yüksek olan sütlü bir tatlıdır. İçeriğinde; protein ve karbonhidratın yanı sıra A, C, E, D ve B vitaminleriyle kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunur. Dondurmanın kalori değeri hamur tatlılara kıyasla daha düşüktür, içerdiği vitamin ve mineraller de daha yüksektir. 100 gram sütlü dondurma yaklaşık 190 kalori içerir. 100 gram sütlü dondurmada ortalama 148 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 63 mg sodyum, 181 mg potasyum, 0.1 mg demir, 440 IU A vitamini, 0.21 mg E vitamini, 0.21 mg B2 vitamini ve 0.1 mg niacin vardır.

Yararları
Çocukluk dönemi, büyüme ve gelişmenin en yoğun olduğu dönem olduğu için bu dönemde kalsiyum, protein ve enerji alımı önemlidir. Dondurma da kolay sindirilebilen enerji içerikli süt ürünüdür. Ayrıca lezzetli olduğu için çocuklar tarafından çok sevilmesi, tüketmelerini kolaylaştırır. Sağlıklı bir beslenme programında çocuk haftada 1-3 kez dondurma yiyebilir. Ayrıca dondurmanın süte oranla kalsiyum ve enerji değeri daha yüksektir.

Zararları var mı?
Uygun ortamlarda yapılmamış ve saklanmamış dondurmanın tifo, paratifo, dizanteri ve besin zehirlenmesi yapan tehlikeli bir bakteri bulaştırma riski vardır. Ayrıca çocukların dondurmayı buzluk tan çıkar çıkmaz ve hızlı yemesi boğaz ve mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.

Bunlara dikkat edin!
Dondurmanın nasıl koşullarda hazırlandığı ve saklandığı önemlidir. Dondurma, içeriğindeki besinler nedeniyle kolay bozulabilecek bir besindir. Erimiş bir dondurmayı tekrar donması için asla buzluğa koymayın. Bu, besin zehirlenmesine yol açabilir. Dondurma, iştahı kesebileceğinden çocuğa öğünlerden önce verilmemelidir. Ara öğün olarak verilebilir. Besleyici özelliği nedeniyle de iyi bir ara öğün olacaktır. Diyabetli çocuklar için tatlandırıcı içeren, kan şekerini yükseltmeyen dondurmalar tercih edilebilir. Dondurma, ağızda erimeye başlar. Hijyenik ortamlarda yapılmayan dondurmaların içindeki mikroorganizmalar önce bademciğe yerleşir ve bu bölgede enfeksiyonlara neden olur. Bu nedenle bilmediğiniz yerlerden dondurma almayın. Sağlıklı ortamda üretilen dondurmanın, bademcik hastalıklarını artırıcı hiçbir etkisi yoktur. Ayrıca dondurma alırken mutlaka son kullanma tarihine bakın.

Hazırlayan: Başak DOĞRU

ARKADAŞINA GÖNDER
Besleyici değeri var, ama tüketimine dikkat!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA