Kansızlığa karşı önlem alın...

Anne adayının hamilelik sürecinde yaşadığı baş dönmeleri, karın ağrıları ve çabuk yorulmalar anemi nedeni olabilir! Anemi, tedavi edilmediği takdirde bazı riskli durumları da beraberinde getirebilir.

Giriş Tarihi: 8.8.2017 11:05 Son Güncelleme: 21.8.2017 15:38
Kansızlığa karşı önlem alın...

Hamilelikte en çok görülen rahatsızlıklar arasında kan hastalıkları yer alıyor. Bu hastalıkların çoğu basit yöntemlerle tedavi edilebiliyorken, bazıla rı erken doğum gibi istenmeyen durumlara yol açabiliyor. Bu hastalıklardan biri de demir eksikliği anemisidir! Bu nedenle hamilelik sürecinde anne adaylarının mutlaka demir takviyesi almaları gerekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gonca Batmaz'dan kan hastalıklarının önemini ve yapılması gerekenleri öğrendik. İşte aneminin nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Hamilelerde ortaya çıkan kan hastalıkları

Anemi (kansızlık), hemoglobinopatiler, trombositopeniler ve bu rahatsızlıkların alt grupları hamilelik döneminde ortaya çıkabilen kan hastalıklarıdır. Anne adaylarında en fazla görülen kan hastalığı anemidir. Halk arasında kansızlık olarak da bilinen anemi, özellikle ülkemizde önemli bir sağlık sorunudur. Kadınlarda en sık karşılaşılan anemi türü demir eksikliği anemisidir. Hamilelik de anemi riskini artıran bir süreçtir.

Aneminin olası nedenleri

Demir eksikliği anemisinin en sık karşılaşılan nedeni beslenmede yetersiz demir alımıdır. Demir, hayvansal gıdalarda ve yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur. Folik asit yetersizliği, basur ya da benzeri patolojiler nedeniyle kronik kan kaybı, gelişmekte olan bebeğin annesinin depolarını tüketmesi, travma, kaza gibi durumlarda fazla kan kaybı anemiye neden olur.

Belirtileri

Genellikle anne adayı anemik olduğunun farkında değildir. Anemi birden değil de yavaş yavaş geliştiğinden vücut bu duruma tolerans geliştirir. Sıklıkla rutin yapılan incelemeler sırasında anlaşılır. Halsizlik (en sık), çabuk yorulma, soluk görünüm, çarpıntı, merdiven çıkma, yürüyüş gibi aktivitelerde hemen yorulma ve nefes nefese kalma, baş dönmesi, baygınlık, baş ağrısı, tırnak diplerinin soluklaşması, sarılık (nadir), karın ağrısı (nadir) aneminin başlıca belirtileridir. Bu belirtilerin büyük bir kısmı hamileliğin erken döneminde görülebilen yakınmalar olduğundan, anne adayı anemik olduğunu anlamayabilir. Bu yüzden belirtiler atlanmamalı ve mutlaka doktora gidilmelidir.

Tanı

Aneminin tanısı kolaydır. Yapılacak olan bir kan sayımıyla anemi varlığı saptanabilir. İlk kontrolde yapılacak olan kan sayımı hamilelik öncesi anemi varlığının anlaşılması açısından önemlidir. Hamilelik takipleri sırasında kan sayımı tekrarlanmalıdır.

Tedavi

Demir eksikliği anemisinin tedavisi basittir. Genelde ağızdan alınan haplar ya da şurup şeklinde demir ilaçlarıyla tedavi yapılır. Bu, hastanın seçimine bırakılır. Nadiren enjeksiyon şeklinde demir alımı gerekebilir. Demir ilaçlarının kabızlık ve mide bulantısına neden olabileceği, aynı zamanda dışkıyı siyaha boyadığı unutulmamalıdır. Kansızlığın çok fazla olduğu durumlarda kan verilmesi gerekli olabilir.

Hazırlayan: Başak DOĞRU

ARKADAŞINA GÖNDER
Kansızlığa karşı önlem alın...
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA