Doğru bilinen yanlışlar

9 ay boyunca çevrenizden hamilelikle ilgili tavsiyeler alabilirsiniz. Aman dikkat, bunların bir kısmı doğru olmayabilir!

Giriş Tarihi: 12.8.2017 15:43 Son Güncelleme: 10.1.2018 10:54
Doğru bilinen yanlışlar

Hamile kaldığınız andan itibaren birçok soru aklınızı kurcalamaya başlar. Üstelik sorularınıza, uzmanların dışındaki kişilerden alacağınız yanıtlar da kimi zaman yanlış olabilir. Peki, bu kulaktan kulağa yaygınlaşmış yanlış bilgiler hangileri? Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe okuyucularımız için yanıtladı.

- Kadın doğum doktorları bebeğin kemik yapısından bebeğin cinsiyetini 2 aylıkken anlayabilirler. Bebeğin cinsiyeti en erken 12. haftada anlaşılır.

- Hamilelikte balık yersem çocuğumun zeki olacağı söylendi. Ben balık hiç yiyemedim, çocuğum zeki olmayacak. Eşinizin ve kendinizin zekası temel belirleyicidir. Omega 3 temeli sağlamlaştırıcıdır (temel sağlam değilse işe yaramaz) ve Omega 3'ün tek kaynağı balık değildir.

- Hamilelik ilerledikçe bebeğin yeri daralır ve bebek bundan rahatsız olur. Rahim içi ortam dünyanın muhtemelen en güvenli yeridir. Amniyon sıvısı yeterli olduğu sürece bebek içeride rahattır.

- Hamilelikte sol yana yatmak zorunludur. Uyurken eşinin sağ yana döndüğünü gören erkek onu hemen sol yanına çevirmelidir. Uyurken yatış pozisyonunu vücudunuz kendi ihtiyaçlarına göre kendisi belirler. O öneri, istirahat edilen durumlar için geçerlidir.

- Hamileyken ufak bebeğimi emzirmek erken doğum riskimi artırır. Erken doğum öyküsü veya hali hazırda erken doğum riski olmayan anneler bebeklerini emzirmeye devam edebilirler.

- Daha 2 aylık hamileyim ama karnım kocaman oldu. Bebeğin hızlı büyüdüğünden şüpheleniyorum. Bu dönemde karın büyümesi çoğunlukla bağırsaklarda gaz birikimidir. Bebekler rahim içinde birden büyüyemezler.

- Midem bulanmaya başladı. Bebeğimin saçları çıktı herhalde. Saçların çıkması mideyi etkilemez. Genellikle reflüye bağlı son aylarda bulantı ve mide yanması olabilir.

- Dikişler lazerle dikildiğinde (lazer dikiş) hiç iz kalmıyormuş.. Lazer ışınları tahrip etmeye yarar. Estetik dikişte kullanılamaz.

- Tiroid hormonum az çıktı. Bu durum bebeğimin zekasını olumsuz etkileyebilirmiş. Hamileliğin hangi evresinde saptanırsa saptansın tiroid hormonu azlığı tedavi edildiğinde bebekte zeka sorunu yaratmaz. Ciddi tiroid hormonu eksikliği zaten hamile kalmaya engeldir.

- 8 haftalık hamileyim, demek ki 2 aylığım, 24 haftalık hamileyim demek ki 6 aylığım vs. Hafta 28 gündür, bir ay ise 30 veya 31. Örneğin; 6 ay 180-184 gün arasıdır, 7'ye bölünce 25.5 haftanın üzerinde çıkar. Yani, ay ve hafta hesabı farklıdır.

- 2.5 hafta önce hamile kaldım. O yüzden 2.5 haftalık hamileyim. 4.5 haftalık hamilelik söz konusudur. Regl kanamasının ilk gününden yumurtlamaya kadar geçen iki haftada hamileliğe dahil edilir.

- Doğumda belden vurulan iğne (epidural) çok riskli bir yöntemdir ve sakat kalma olasılığı çok yüksektir. Sezaryende epidural genel anesteziden çok daha güvenilir bir yöntemdir, normal doğumda ağrıyı azaltmada oldukça etkilidir ve sakat kalma olasılığı son derece azdır.

- Hamilelikte maydanoz yemek sakıncalıdır Maydanoz usulüne uygun ve bir gıda maddesi olarak makul miktarlarda tüketildiğinde (maydanoz suyu içmekten bahsetmiyoruz) erken doğum riskini artırmaz.

- Hamile bir kadın eğilerek veya ayaklarının üzerinde yükselerek bir şey almamalıdır, çocuk düşer. Bizim eğitim gördüğümüz ve eğitim verdiğimiz kitaplarda düşük nedenleri bölümünde böyle bir bilgi yer almıyor.

Hazırlayan: Işıl Evrim AKGÜN

ARKADAŞINA GÖNDER
Doğru bilinen yanlışlar
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA