Baba adaylarında Couvade Sendromu

Aşerme, mide bulantısı, baş dönmesi ve kilo alma şeklinde görülen hamilelik belirtilerini, bazı baba adayları da birebir yaşıyor. Couvade Sendromu olarak bilinen bu durum ise yaklaşık yüzde 10-65 gibi yüksek bir oranda görülüyor.

Giriş Tarihi: 4.8.2017 17:23 Son Güncelleme: 5.1.2018 16:32
Baba adaylarında Couvade Sendromu

Hamilelik dönemi denildiğinde akla ilk gelen anne adayları olsa da bu zorlu süreçte ortaya çıkan bazı değişiklikleri yalnız onlar deneyimlemiyor. Hamilelik boyunca süreçten etkilenen baba adaylarında da bazen eşlerinin yaşadıkları psikolojik ve fiziksel değişiklikler ortaya çıkabiliyor. Baba adaylarının hamilelik belirtileri yaşaması, "Couvade Sendromu" (Sempatik Gebelik Sendromu) olarak biliniyor. Hamilelik sürecinin baba adayını nasıl etkilediğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Psikolog Aslı Aksoylu, Couvade Sendromu'nu anlattı.

Couvade Sendromu nedir?
İlk kez 1965 yılında Fransızcada "kuluçkaya yatmak" anlamına gelen 'couver' sözcüğünden esinlenerek ortaya atılan Couvade Sendromu'nun neden yaşandığı hakkında bilim dünyasının ulaştığı bir görüş birliği henüz yok. Ancak önceleri yalnızca psikolojik olduğu düşünülen bu durumun, yapılan araştırmalarla, kişilerin kimyasındaki değişikliklerden de kaynaklandığını göz ardı etmemek gerekiyor. Örneğin; eşinin doğumunu bekleyen babalarda kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen seviyesi artarken, erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron seviyesi düşüyor; bu da erkeği daha hassas, duygusal ve sevecen yapıyor. Ancak, söz konusu her belirtinin fizyolojik bir temele dayanmadığını da belirtmekte fayda var. Aynı evde, aynı yaşam tarzını paylaştıkları için baba adayı, eşinin hislerine odaklanmaya ve onlara uygun davranmaya başlamasıyla, aslında kendisi de hamilelik sürecinde aktif bir rol alıyor. Örneğin; hamileliğin dördüncü ayından itibaren anne adayında artmaya başlayan iştah eşine de kilo aldırabiliyor.

Teşvik edeyim derken baba adayı da kilo alıyor
Yapılan bazı araştırmalarda baba adaylarının kilo almasının sebepleri şu şekilde sıralanmış durumda: Anne adayının bulantıları bitince, bebeği daha iyi beslensin düşüncesiyle eşini teşvik etmek için ona eşlik etmesi, evde her zaman ulaşılabilir durumda olan yüksek kalorili atıştırmalıklar, beraber vakit geçirmek için dışarıda yenen yemekler ve tabii ki artan porsiyonlar. Dolayısıyla, vücudunun eskisi gibi olmayacağı düşüncesiyle stres yaşayan anne adayının bebeği beslemek için aldığı kilonun yanında, eşinin farklılaşan beden imajını kabul edip edemeyeceği sorusu baba adaylarının aklına gelecektir. İlişkinin bu döneminde hem kadının hem de erkeğin birbirlerini algılayış şekillerinde farklılıklar olacağı kesindir; ancak çiftin süreci sağlıklı geçirmesi için her konuda paylaşım yaşanabildiği noktasına odaklanmak asıl önerilendir.

Hazırlayan: Aytülike Keskin

ARKADAŞINA GÖNDER
Baba adaylarında Couvade Sendromu
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA