Ağız ve diş sağlığınızı ihmal etmeyin

Şüphesiz güzel bir yüzün en önemli detayıdır gülümseme… Gülümsememize anlam katan dişlerimiz de ihmale gelmez. İşte hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Giriş Tarihi: 5.8.2017 11:01 Son Güncelleme: 24.8.2017 14:08
Ağız ve diş sağlığınızı ihmal etmeyin
Ağız ve diş bakımı, hem beslenmemiz hem de sosyal yaşam için en önemli özbakım ritüellerimizden... Hayatımızın her döneminde ağız sağlığıyla ilgili birtakım sorunlar yaşama olasılığımız var. Hamilelik de bunlardan biri... Bu dönemde diş ve diş eti sağlığı hakkında merak edilenleri Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Arzu Demir sizler için anlattı.

Ağız sağlığı nasıl etkileniyor?

Hamilelik öncelikle vücudunuzu tümüyle etkileyen bir süreçtir. Dolayısıyla ağız ve dişleriniz de bu durumdan etkilenir. En önemli değişiklik, hormonal duruma bağlı olarak dişlerde ve diş etlerinde plak birikiminin artmasıdır. Plak dediğimiz oluşum ise gıda artıklarının birikmesidir. Plak birikiminin artmasıyla diş etleri şiş, kızarık ve kanamalı bir hal alır. Bu hastalığın en yoğun olduğu dönem 2. aydan sonra başlar ve 8. aya kadar devam eder. Hamilelikte görülen kusma durumu da dişleri olumsuz etkileyen faktörlerden biridir. Bilindiği üzere diş çürükleri; ağızdaki plağın bakteriler tarafından parçalanıp asidik bir ortam oluşturmasıyla dişlerde yumuşamanın meydana gelmesidir. Kusma ile birlikte midedeki asidik ortam ağız içerisine taşınır ve dişlerin çürümesi normal duruma göre kolaylaşır.

Diş eti rahatsızlığı

Hamilelik sırasında oluşan diş eti rahatsızlığının önüne geçmenin tek yolu, normal yaşantınızda olduğu gibi ağız bakımınızı tam ve etkili bir şekilde yapmaktır. Ağız bakımı; dişlerin etkili bir şekilde temizlenmesi, ara yüz fırçası, diş ipi ve ağız duşlarıyla temizliğin tamamlanması ile yapılmalıdır. Gerekliyse ağız bakım gargaraları da tercih edilebilir.

Hamilelik sırasında diş tedavisi

Diş tedavileri açısından en uygun süreç 2. trimester dönemidir. Yani 4-6 aylık süreç... İlk 3 ay olan 1. trimester döneminde bebeğin organlarının oluşum aşaması gerçekleştiğinden herhangi bir tedavi yapılmaması daha uygundur. Son 3 ay, yani 3. trimester döneminde ise annenin diş koltuğunda oturması zor olabileceğinden çok uygun değildir. Bütün bunların yanında ağrılı ve acil müdahale edilmesi gereken durumlarda, jinekologlar ile konsültasyon yapılıp onay alınarak tedavi uygulaması gerekir. Çünkü ağrılı durumlar; hem annenin hem de bebeğin diş tedavisinde oluşacak stresten daha fazla strese neden olurlar. Bu da hem anneyi hem de bebeği daha çok tehlikeye atmak demektir. Bu durumda hemen ağrıyı geçirecek müdahaleyi yapmak gerekir. Önemli olan doğum sonrasına ertelenebilecek tedavilerin ertelenmesi, ertelenemeyecek tedavileri yaparken randevu sürelerinin kısa tutulmasıdır.

Anne adayına dental anestezi yapılabilir mi?

Diş tedavilerinin yapılabildiği dönemde uygulanan lidokain ve artikain'in belirlenmiş herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak prilocain içeren anestezilerin bebek üzerinde etkileri olduğu için kullanılması önerilmez.

Hamilelik gingiviti

Gingivit, diş eti iltihabı demektir. Hamilelik döneminde artan östrojen ve progesteron hormonlarına bağlı olarak diş etleri daha şiş, gıda birikmesine daha uygun ve kanamalı bir hal alır. Hamilelik döneminde oluşan bu hastalığa da hamilelik gingiviti denir. Hamilelik gingivitini engellemenin en basit yolu, dişleri günde en az 2 kez fırçalamaktır. Diş aralarının temizliği her gün diş ipi ve ara yüz fırçalarıyla yapılmalıdır. Bu temizliğin etkin bir şekilde yapılmaması granuloma gravidorum (hamilelik tümörü) dediğimiz tümörlerin oluşmasına neden olur. Bu tümörler hamilelik süresince ağızda durur, doğum sonrası da kendiliğinden kaybolurlar. Doğum sonrası kaybolmayan tümörlerin bir diş hekimi tarafından alınması uygundur.

Hazırlayan: Aytülike Keskin

ARKADAŞINA GÖNDER
Ağız ve diş sağlığınızı ihmal etmeyin
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA