Hamile kalmadan önce dikkat!

Çocuk yapmaya karar verdikten sonra yaşam tarzınızı değiştirip, sağlığınıza iki kat daha fazla özen göstermeniz gerekiyor. İşte sağlıklı bir bebek için hamile kalmadan önce yapmanız gerekenler!

Giriş Tarihi: 10.8.2017 14:54 Son Güncelleme: 10.1.2018 14:17
Hamile kalmadan önce dikkat!
Bir bebek, anne için dünyanın en kutsal varlığı. Düşüncesi bile heyecanlandırıyor. Fakat bu önemli kararı verdikten sonra dikkat edilmesi gereken birçok önemli aşama var. Unutmayın ki sizin sağlığınız, bebeğinizin sağlığını doğrudan etkiliyor. Hamileliğe hazırlanırken anne adaylarının neler yapması gerektiğini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Senai Aksoy anlattı. Sağlıklı bir hamileliğe ilk adım için önerilerimizi mutlaka dikkate alın! Tüm anne adaylarına sağlıklı bir hamilelik dönemi diliyoruz.

Doktor kontrolü

Anne adayları, hamile kalmaya karar vermeden 3 ay önce uzman bir doktora başvurmalıdır. Doktor, muayene esnasında vajinal smear, servikal kültür ve bazı kan testlerinin yapılmasını isteyebilir. Yapılan testlerin amacı rubella, hepatit B, toksoplazma ve suçiçeği gibi aşıyla korunabilen hastalıkların geçirilip geçirilmediğini tespit etmektir. Söz konusu hastalıklara karşı bağışık bulunmadıysa aşı yapılması uygun görülebilir. Bazı aşılar canlı virüs içerdiğinden (özellikle rubella ve kızamıkçık gibi) hamilelik, aşıdan sonra 3 ay ertelenmelidir. Doğumsal bazı sakatlıkların önlenmesi için bu dönemde folik asit ve çinko alınmalıdır.

Genetik hastalıkların tespiti

Hamile kalmadan önce gidilecek ilk muayenede doktor, anne adayında ve ailede irsi hastalıkların olup olmadığını sorgular. Kalıtımsal bir hastalık söz konusuysa genetiğin araştırılması gerekir. Anne ve baba adayının aynı hastalığa sahip olması durumunda; yardımcı üreme tekniklerinden faydalanılması ve işlemler esnasında embriyoların genetik açıdan incelenmesi konusunda doktordan bilgi alınmalıdır.

Egzersiz ve diyet

Kilo verme amaçlı diyetler yapmak için kuşkusuz en kötü dönem hamileliktir. Anne adayının hamilelik süresi boyunca temel olarak et, süt, yumurta, taze sebze ve meyve tüketmesi gerekir. Ancak beslenme tablosu kişilere göre özelleştirilebilir. Bir kadının ideal kilosundan yüzde 15 oranda daha zayıf olması yumurtlamayı zorlaştırabilir. Bunun dışında bulantı ve kusmalar da kilo kaybettirir ve bebeğin gelişimini etkileyebilir.

Bu nedenle anne adaylarının hamile kalmadan önce diyetle birlikte spor yaparak sağlıklı kilolarına kavuşmaları gerekir. Dengeli beslenmek kadar, yapılan egzersizler de doğumu kolaylaştırır. Egzersizlerin profesyonel gözetim altında ve doktor kontrolünde yapılması hem annenin hem de bebeğin sağlığını korur. Hamilelik süresi boyunca nefes nefese kalmamak şartıyla egzersiz yapılabilir. Her anne adayına önerilebilen egzersiz; vücut ısısı artmadan, nefes nefese kalmadan yapılan ve süresi anne adayı tarafından belirlenen yürüyüşlerdir. Dalış, ata binmek ve kayak gibi sporlar hamilelikte tehlikelidir. Bunun nedeni anne adaylarının eklemlerinde hormonların neden olduğu gevşeme, ödem ve hamileliğin yükü nedeniyle incinmelerin daha kolay olmasıdır. Hamilelik esnasında spor yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar; yeterli miktarda beslenmek, sıvı almak ve aşırı ısıdan kaçınmaktır. Havalandırılabilen sakin ortamlar ve uygun giysiler anne adaylarının daha rahat egzersiz yapmasını sağlar.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Cinsel ilişkiyle geçen hastalıklar, doğurganlığı etkileyebildiği gibi; anne ve anne karnındaki bebeğin sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Frengi, AIDS ve hepatit B, bebek için ciddi risk taşıyan ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Bu yüzden anne adaylarının bu hastalıklar açısından taranması gerekir. Ancak ekonomik ve sosyal nedenler buna engel olabilir. Buna karşın koşulların uygun olması halinde veya şüpheli durumlarda mutlaka kan testi yapılmalıdır. Mikoplazma, herpes, gonore ve HPV enfeksiyonları da cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasındadır. Anne adayında bu hastalıklardan biri tespit edildiğinde uygun tedavi yöntemleri yapılır ve bebeği korumaya yönelik önlemler alınır.

Sigara ve alkol kullanımı

Anne adayının hamile kalmadan önce veda etmesi gereken alışkanlıkların başında alkol, sigara ve bazı ilaçlar yer alır. Çünkü tüm bunlar anne ve bebeğin sağlını olumsuz etkiler. Gerekli görüldüğü takdirde bu alışkanlıklardan kurtulmak için bir uzmandan veya merkezden yardım alınmalıdır.

Hazırlayan: Başak DOĞRU

ARKADAŞINA GÖNDER
Hamile kalmadan önce dikkat!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA