Bağışıklık sistemi güçlensin

Bebeğinizi büyütürken hastalıklara ve virüslere karşı daha dirençli olmasını istiyorsanız bağışıklık sistemini güçlendirmelisiniz.

Giriş Tarihi: 12.8.2017 15:28 Son Güncelleme: 10.1.2018 10:58
Bağışıklık sistemi güçlensin

Anneler için dünyaya sağlıklı bir bebek getirmekten daha büyük bir mutluluk olabilir mi? Çünkü her şeyden önce sağlık geliyor. Bebeklerin sağlığı için önemli olan bağışıklık sistemi gelişimi ise anne karnında başlıyor ve doğumla birlikte hayat boyu devam ediyor. Anne sütü güçlü bir bağışıklık sistemi ve böylelikle bebeğin çok sık hastalanmaması için olmazsa olmaz bir besin. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Yurdakul'un, bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmenizi sağlayacak önerileri var.

Bağışıklık sistemi nedir?

Bağışıklık sistemi, vücudu virüs, bakteri ve zararlı maddelerden koruyan savunma mekanizmasıdır. İnsanda doğal kazanılan bağışıklık ve sonradan kazanılan bağışıklık sistemi vardır. Doğal bağışıklık sistemi doğumdan itibaren deri ve mukozalardan salgılanan birtakım maddelerle olur. Kazanılmış bağışıklık ise sonradan oluşur.

Anne sütüyle beslenen bebeğin bağışıklığı daha güçlü

Doğum sonrasında yeni doğan bebeğin bağışıklık sistemi önceden hazırdır ve çalışmaya başlamıştır. Hamilelik döneminde bebek annenin göbek bağından hem beslenir hem de anneden geçen antikorlar sayesinde bağışıklık sistemini oluşturmaya başlar. Doğum sonrasında bebeğin anne sütüyle beslenmesi, anneden geçen antikor akışını devam ettirir. Ancak anneden geçen ve antikor denilen koruyucu maddeler zamanla azalır. Bu süreçte bebek çevresinde karşılaştığı virüs, bakteri ve toksin maddelere karşı kendi savunmasını oluşturmaya başlar. Bebek artık anneden bağımsız, kendi bağışıklık sistemini oluşturur. Bu savunma; antikor denilen maddenin üretimi ve kanda bulunan akyuvarların karşılaşılan bakteri ve virüsleri tanımasıyla oluşur. Karşılaşılan her virüs, bakteri ve toksinler, hem akyuvarlarda bu maddelere karşı hafıza oluşturur hem de antikor üretilmesini sağlayarak bebeğin bağışıklık sistemini oluşturur. Anne sütüyle beslenen bebeğin bağışıklık sistemi daha güçlüdür. Bu yüzden enfeksiyonlara karşı daha dirençlidir. Bebeğin gelişim döneminde bağışıklık sistemini güçlendirici besinlerle beslenmesi çok önemlidir.

Bağışıklığı düşükse…

Bağışıklık sistemi düşük olan bebekte, bağışıklık sisteminin zayıflık derecesine göre; pamukçuk, cilt döküntüsü, gelişme geriliği, sık tekrarlayan enfeksiyon ya da ağır hayati enfeksiyonlar görülebilir. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmek için öncelikle anne sütüyle beslenmesi en önemlisidir. Anne sütünün yerini hiçbir besin alamaz. Bu nedenle annenin, ilk 6 aylık dönemde bebeğini sık sık anne sütüyle beslemesi gerekir. Bebeğin aşıları düzenli ve zamanı geldiğinde yapılmalıdır. Aşıların içeriğinde bulunan maddeler, bebeğin antikor üretiminin ve akyuvarlarının bu maddelere karşı hafıza oluşturmasını sağlar. Ek gıdalara geçildiğinde bebeğin vitamin ve mineraller açısından zengin beslenmesi sağlanmalıdır. 15 günlükten itibaren D vitamini ve 4-6. aylarda başlanan demir korumasının düzenli kullanılması, güçlü bir bağışıklık sistemi için önemlidir.

Omega 3 ve Omega 6

Omega 3 ve Omega 6 insan vücudunda üretilemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken yağlardır. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinin; beyin gelişimi, bağışıklık sisteminin gelişimi ve güçlenmesi, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi gibi fonksiyonları vardır. Yeterli miktarda alınmadığında cilt kuruluğuna, birtakım cilt hastalıklarına, astıma, öğrenme güçlüğüne, büyüme ve gelişme geriliğine neden olabilir. Bu nedenle çocukların Omega 3 ve Omega 6'dan zengin besinlerle beslenmesi gerekir.

Vitamin, demir, çinko ve selenyum

Vitaminler, demir, çinko ve selenyum, bağışıklık siteminin gelişimi ve güçlenmesi için gerekli maddelerdir. Kırmızı et, tavuk, süt, yoğurt, peynir, hayvansal gıdalar ve kuruyemişler çinko açısından zengindir. Kırmızı et, tavuk, balık, ay çekirdeği ve yumurta gibi besinler ise selenyum açısından zengin gıdalardır. Demir ise tüketilen birçok besin maddesinde bulunmakla birlikte, en çok kırmızı et, ciğer ve dalak gibi besinlerde bulunur. Vitaminler özellikle sebze ve meyvelerde vardır. Ayrıca et, süt, yumurta ve peynir gibi besinlerde de bulunur.

Hazırlayan: Başak DOĞRU

ARKADAŞINA GÖNDER
Bağışıklık sistemi güçlensin
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA