Çocuklar için cam bahçeler

Cam bahçeler yapmaya ne dersiniz? Üstelik bu sırada çocukları da işleme dahil ederek ailecek hoşça vakit geçirebilirsiniz.

Giriş Tarihi: 11.8.2017 15:04 Son Güncelleme: 10.1.2018 11:28
Çocuklar için cam bahçeler
Çocuklar için yararlı

Terrarium'lar aynı anda çocuklar için sınırsız bir oyun alanı yaratabilir. İhtiyacınız olan şey, istediğiniz büyüklükte bir cam kap, birkaç skulent bitkisi, biraz çakıl taşı, mangal kömürü tozu ve nemli toprak. Malzemeleri temin edip çocuklarınız için de uygun bir çalışma ortamı hazırladığınızda, eğlence başlamış demektir!

Terrarium nasıl hazırlanır?

1. Seçtiğiniz cam kabı (vazo, fanus, kavanoz v.s.) çok iyi temizleyip kurulayın.
2. Daha sonra drenaj için çocuklarınızın eline birkaç çakıl taşı verip, cam kaba yerleştirmelerini isteyin.
3. Şimdi sıra sizde! Drenaj tabakasının üstüne dikilecek bitkilerin fazla sulamayla köklerinin çürümemesi için mangal kömürü tozunu 1-2 cm yüksekliğinde yayarak serin.
4. Nemli bir toprağı çocuğunuzun önüne koyup, elleriyle cam kabın içine toprak yayması için yönlendirin.
5. Dikilecek bitkiyi saksısından çıkarın, köklerinin etrafındaki fazla toprağı elinizle alın ve kökü küçültüp elinizle sıkarken silindir şekline getirin. Bitkiyi dikeceğiniz alanı belirledikten sonra buraya kaşık yardımıyla çukur açın.
6. Sıra geldi en keyifli kısma. Çocukların eline iki küçük çubuk verip cam kabın içine konulan bitkiyi çukura yerleştirmelerini isteyin. Böylece bitkiyi kabın içinde dik tutup, tam olarak yerleşmelerini sağlarken hem sabırlı olmayı öğrenecek hem de el becerilerini geliştirebilecekler.
7. Bitki yerleştirme işi tamamlandığında, ince uçlu bir cam kabın ağzının etrafına suyu dökün, su yayılarak alta inecektir.
8. Suyun drenaj seviyesinin 1-2 cm üstüne çıkması, sulamanın yeterli olduğunu gösterecektir. İsterseniz cam kabın ağzını kapatıp uzun bir süre bitkiyi sulamadan idare edebilirsiniz; ancak ağzını iki-üç günde bir açıp bitkileri havalandırmak, oluşabilecek mantar hastalıklarının önüne geçecektir. Üstelik cam bahçenin sorumluluğunu çocuğunuza verip, bu açma ve kapama işlemini ona bırakmak, kendisi için de güzel bir deneyim olacaktır.

Hazırlayan: Zuhal K. EYÜBOĞLU

ARKADAŞINA GÖNDER
Çocuklar için cam bahçeler
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA