Kekikli domatesli ekmekler
3 adet
Malzemeler
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı bal
1 çay bardağı ılık süt
2.5-3 su bardağı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay bardağı zeytinyağı
10 adet cherry domates
1 ufak demet taze kekik
Hazırlanışı
Mayaya, ılık süt ve bal ilave edip, karıştırın. 5 dakika kadar bekletin. Köpürüp kabardığını görünce unu, tuzu ve zeytinyağını da ekleyin. Yumuşak bir hamur haline getirin. İki katı kadar kabarana değin bekletin. Kabardığı zaman hamuru üç parçaya ayırın. Domatesleri ve kekikleri hamurun üzerine yerleştirin. 20 dakika kadar biraz daha kabarması için bekletin. Önceden ısıtılmış fırında ilk 10 dakika 200 derecede, sonraki 20 dakika 180 derecede üstü iyice kızarana değin pişirin. Afiyet olsun.
Fesleğenli-cevizli kıtır çiçekler
10-15 adet
Hamur için malzemeler
1 su bardağı tam buğday unu
2-3 yemek kaşığı buzlu su
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için
1 adet yumurta sarısı
İç malzemesi
200 gram beyaz peynir
50 gram dövülmüş ceviz
1 avuç fesleğen
Hamurun hazırlanışı
Un, buzlu su ve tuzu derin bir kaseye koyup yumuşak bir hamur yapın. Buzdolabı poşetine yerleştirip, buzdolabında 30 dakika bekletin.
Hazırlanışı
Dinlenen hamuru dolaptan çıkartın ve merdane ile yuvarlak şekilde açın. İkiye kesin ve her parçadan iki yarım daire kesin. 4 adet yarım daireniz olacak. Ufak tart kalıplarını hafifçe yağlayın. Ve yarım daireleri hafifçe üst üste yerleştirin. Orta alana da yuvarlak hamur parçası yerleştirin. İlk çiçeğiniz hazır. Aynı şekilde devam edin ve diğer çiçekleri oluşturun. Orta alan için 200 gram peyniri, ince çekilmiş ceviz ve incecik doğradığınız fesleğenlerle karıştırın. Elinizle yuvarlayıp top şeklini verin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika kadar pişirin. Ilıdığı zaman orta alandaki hamurları boşaltın. Ve elinizle yuvarladığınız peynirleri yerleştirin. İsterseniz önce fesleğen yapraklarını yerleştirebilirsiniz.
Bademli-elmalı tartlar
5-6 adet
Hamur için malzemeler
1-1.5 su bardağı tam buğday unu
1 yemek kaşığı esmer şeker
50 gram soğuk tereyağı
Üzeri için…
1 adet yumurta sarısı
İç malzemeler
2 adet rendelenmiş elma
100 gram toz badem
2 yemek kaşığı esmer şeker
1/2 çay kaşığı tarçın
Hazırlanışı
Öncelikle hamur malzemelerini derin bir kasede karıştırın ve yumuşak bir hamur elde edin. Buzdolabı poşetine yerleştirip buzdolabında 30 dakika kadar bekletin. Bu sırada iç malzemeleri hazırlayın. Elmaları rendeleyin, badem ve esmer şeker ile karıştırın. Ocakta yumuşayana kadar pişirin. Tarçını ekleyin ve karıştırın. Dolaptan hamuru çıkartın. Hafifçe yağladığınız tart kalıplarına merdane ile yuvarlak şekilde açtığınız hamuru yerleştirin. Orta alana iyice soğuttuğunuz elmalı karışımdan bir yemek kaşığı kadar yerleştirin. Üzerini yine merdaneyle yuvarlak şekilde açtığınız hamur ile kaplayın. En son olarak yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika kadar pişirin.
Yazı: İpek KUŞÇU