Kolay paskalya çikolatası
10-15 adet
Malzemeler
1 su bardağı dolusu kek, kurabiye veya bayat ve kurutulmuş ekmek kırıntısı
1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz
2 tatlı kaşığı kakao
1/2 su bardağı süt
4-5 yemek kaşığı bal
Üzeri için Hindistan cevizi rendesi
Hazırlanışı
Bu tarifte daha önce yaptığınız kekten veya kurabiyeden kalanları veya bayat ekmeği kurutup kırıntı haline getirip kullanabilirsiniz. 1 su bardağı dolusu kek, kurabiye veya bayat ekmek kırıntısını, ceviz ve kakao ile karıştırın. Sütü ilave edin. Tüm malzeme ıslanmalı ama çorba gibi olmamalı. Karıştırın. Eğer malzeme kuru kalmışsa azar azar süt ilave edin. Balı ekleyin. Tadına bakın. Elinizle yuvarlayarak toplar haline getirin. Hindistan cevizine bulayarak servis yapın.
Paskalya yumurtaları
12 adet
Malzemeler
12 adet beyaz yumurta
Minik yapraklı yeşillikler (maydanoz, taze kekik, mercanköşk vb.)
İnce çorap
Bolca soğan kabuğu
Hazırlanışı
Yumurtalara suyla ıslattığınız yaprakları yapıştırın. İnce çorabı yavaşça geçirin ve iple sıkıca bağlayın. Yumurtaları bol soğan kabuğu ve su dolu yayvan bir tencerede 2-3 saat kadar kısık ateşte haşlayın. Çorabı ve yeşilliğini ayırdığınız yumurtaların üzerlerini hafifçe yağlayın. Önemli not: Soğan kabuğu elde etmek için, kilolarca soğan doğramanıza gerek yok. Yakınınızdaki bir markete gitmeniz ve soğan standında birikmiş soğan kabuklarını bir poşete doldurmanız yeterli. Hem kolay hem de zahmetsiz bir çözüm. Ben öyle yaptım.
Tavşan kurabiye
15-20 adet
Malzemeler
125 gram yumuşak tereyağı
1 yumurta
4/3 su bardağı organik pudra şekeri
2 su bardağı organik tam buğday unu
1 çay kaşığı tarçın
Süsleme için badem, kırmızı biber, yaban mersini, Karanfil
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri derin bir kaseye aktarın. Yumuşak bir hamur olana değin yoğurun. Buzdolabı poşetine sarın ve buzdolabında 1 saat dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçaları yuvarlak haline getirin. Tavşanın kulakları için ikiye böldüğünüz bademleri, gözleri için karanfili, minik tavşanların burnu için kırmızı biberi, büyük tavşanlar içinse yaban mersini kullanın. Şekil verdiğiniz kurabiyeleri önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika pişirin.
Paskalya çöreği
6-8 kişilik
Malzemeler
42 gram yaş maya
400 gram ılık süt
350 gram toz şeker
4 yumurta (Birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın)
250 gram tereyağı
1 kilo un
6 gram damla sakızı
4-5 gram mahlep
Üzeri için file badem
Hazırlanışı
İlk önce damla sakızını havanda 1 çay kaşığı toz şeker ile dövün. Sütü ılıtın. Mayayı elinizle ufalayarak ekleyin. Toz şekeri de ilave edin. 4-5 dakika bekletin. Bir kasede yumurtaları iyice çırpın. Tereyağını eritin ve ılıtın. Köpüren mayalı karışıma, yumurtaları ve tereyağını ekleyin. Damla sakızı, mahlep ve elediğiniz unu da ilave edin. Unu yavaş yavaş ekleyin. Yumuşacık bir hamur elde edene değin yoğurun. Üzerini örtün ve 1 saat kadar bekletin. Hamur iki katına ulaşınca, küçük bezelere ayırın. Üç uzun şerit oluşturun. Örgü yapın ve örgünün iki ucunu birleştirin. Ufak örgü çörekler elde edin. Üzerine yumurta sarısını biraz sulandırarak sürün. File badem serpin. Bu halde 1 saat kadar daha dinlendirin. Fırını ısıtın. 180 derecede 35-40 dakika pişirin.
Yazı: İpek KUŞÇU