Yaramaz köfteler
Malzemeler
500 gram kıyma
1 su bardağı ince bulgur veya haşlanmış nohut veya fasulye
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Süslemek için…
1ufak boy havuç
Kaşar peyniri
Marul
Zeytin ezmesi
Hazırlanışı
Kıymayı sıcak suda bekletip kabarttığınız bulguru cevizi yumurtayı tuzu zeytinyağını ekleyin. İyice yoğurun. Elinizle toplar yapın. Halka kesilmiş havuçla kulaklar ve burnunu yapın. Kaşar peyniri ve zeytin ezmesi ile gözleri oluşturun. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25-30 dakika pişirin.
Buğdaylı havuçlu salata
Malzemeler
1 su bardağı aşurelik buğday
1 adet orta boy havuç
1 adet kalem pırasa
1 çay kaşığı deniz tuzu
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
½ limon suyu
Hazırlanışı
Buğdayı geceden ıslatın. Ertesi gün haşlayın. Havuçları iri halkalar şeklinde doğrayın. Bıçakla kenarlarını düzelterek toplar haline getirin. Pırasaları ince ince doğrayın. Sebzeleri tavada hafif yumuşayana değin soteleyin. Tüm malzemeleri birleştirin ve karıştırın. Tuzunu yağını kontrol edin. İsterseniz üzerine bir iki kaşık ev yoğurdu ekleyebilirsiniz.
Enerji topları
Malzemeler
1 su bardağı yulaf ezmesi
½ su bardağı kuru meyve karışımı
½ su bardağı ceviz veya fındık (ince çekilmiş)
1-2 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu
3-4 yemek kaşığı bal
½ su bardağı süt
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri derin bir kasede karıştırın. İsterseniz blenderden geçirin. Kıvamını kontrol edin. Çok sulu ise yulaf ezmesi çok kuru ise süt ekleyin. Ele yapışmayan (elinizle sıktığınızda o şekli ile kalabilen) hale getirin. Son kez tadını kontrol edin. Elinizle toplar yapın.
Yazı: İpek KUŞÇU