Bodrum'a gastronomi çıkarması

Yazın gelmesiyle birlikte İstanbul'un seçkin restoranları da güney sahillerine inmeye başladı. Mimolet ve Antiochia, Bodrum'da birer şube açtılar. Uğramışken, yeni yerlerinde görüp menülerini ve ambiyansı değerlendirdik, not verdik

  • Cumartesi Sabah
  • Cuma 07.07.2012
Türkiye'den kalkıp, güneş ve deniz uğruna dünyanın öbür ucundaki bir tatil merkezine yığınla para ödeyerek gidenleri anlayabilmiş değilim. Uzun uçak yolculuklarının ardından ulaşılan, seyahat acentelerinin göklere çıkardığı tatil yörelerine fark atan güzellikte kıyılarımız var. Önceki hafta Bodrum'daydım. Gittiğim her yerde böylesine güzel beldelerimizin niçin dünyada hak ettiği konuma ulaşamadığını sorguladım. Bu yaz İstanbul'dan Bodrum'a ilginç bir gastronomi çıkarması oldu. İstanbul'un en şık restoranlarından Mimolet ve Hatay mutfağı ile ünlü Antiochia, birlikte Torba'daki Casa Dell Arte oteline yerleştiler. Bodrum'a gelmişken uğradım. Mimolet ve Antiochia'ya ev sahipliği yapan Casa Dell Arte, Torba'nın en güzel manzaralı noktasında, sanat eseri gibi bir otel. Mimolet, otelin geniş terasında yer alıyor; Antiochia'ya daha küçük yer ayrılmış. Mimolet'te kaç kişilik rezervasyon alınırsa, bahçeye o kadar masa yerleştiriliyor. Biz 11 kişilik bir grupla gittik ve bizden başka birkaç masa daha vardı; çok ferah bir ortamda yemek yedik. Mimolet'in 'şef-patronu' Murat Bozok, Bodrum için İstanbul'dakinden farklı bir konsept hazırlamış. Alakart menüde seçenek sayısı az; altı başlangıç, altı ana yemek, beş de tatlı ve peynir çeşitleri. Menüdeki yemeklerin tümünün malzemeleri Ege'nin çeşitli bölgelerinden oluşturulmuş. Örneğin zeytinyağlı tabağı, Muğla'dan (23 TL), serin domates çorbası, Çanakkale'den (22), kalamar ve deniz börülcesi ile sunulan ev yapımı köy eriştesi, Bozburun'dan (32 TL), değişik tekniklerle pişirilip tabakta bir araya getirilen kuşkonmaz, Manisa'dan (29 TL), salatalar, Bodrum'dan (26 TL), dört farklı yılın rekoltesi tulum peyniri ile hazırlanmış lazanya, İzmir'den (29 TL). Ana yemeklerde ise, yanında mısır rizottosu ile sunulan dinlendirilmiş dana antrikot, Çanakkale Ayvacık'tan (56 TL), Bergamutlu yabani pirinç ve çoban salatası ile servis edilen kağıtta levrek, Bozcaada'dan (48 TL), kuzu tandır Balıkesir'den (48 TL), üzümlü, Afyon sucuğu ve ılık Ayvalık zeytinyağında pişirilmiş levrek confit, Afyon'dan (48 TL), satsumalı kırmızı lahana ve ayva püresi ile sunulan Akhisar köftesi, Manisa'dan (42 TL), günün balığı, Bodrum'dan. Tatlı ve peynirlerin kökeni de menüde belirtilmiş. Alakart yemek listesinin dışında bir de 'Şefin menüsü' var. Zeytinyağlı tabağı ile başlayan, sütlü dondurmalı incirli sufle ile sona eren beş çeşitlik bu menü ise 125 TL olarak fiyatlandırılmış. Şarap listesindeki yerli şarapların çoğu ise Terra ürünleriydi.. Mimolet, Bodrum'un en iddialılarından. Bazılarımız önce birer aperitifle başladı. Hepimiz 'Şefin Menüsü'nü ısmarladık ve yemekte rakı ve yerli şarap içtik, kişi başına 210 TL hesap ödedik. Dünyanın öbür ucunda aynı kalitede bir tatil cennetinde de bu paraya yemek yiyebilirdim, hiç değilse uçak masrafımdan kazancım oldu.

BEĞENDİKLERİM
Mimolet ve Antiochia, Torba koyunun en güzel yerinde hizmet sunuyor. Bu iki restorana ev sahipliği yapan Casa Dell Arte otelinin ambiansı da mükemmel. Jale Balcı ve Murat Bozok, becerilerini yemeklerine yansıtmışlar.

BEĞENMEDİKLERİM
Fine dining spesiyalitelerin ustası Bozok'un, sıradan bir lokantanın listesinde bulunabilecek "zeytinyağlı tabağı"nı menüsüne katmasını yadırgadım. Mimolet, Bodrum ölçülerine göre bile pahalı bir restoran.

Mutfak ****
Servis ****
Ambians *****
Mimolet Bodrum İsmet İnönü Caddesi No:66 Torba-Bodrum Tel: (0252) 367 18 48

DENİZ ERBİL