Kadıköy'de dost sohbeti var

Kadıköy'de 42 yıldır müdavimlerini ağırlayan Benusen, üst katına Keyifsen'i açarak oturma kapasitesini büyüttü. Şimdi müdavimleri masa bulamama sıkıntısı yaşamadan rahatlıkla lezzetli mezelerin, nostaljik ortamın ve dost muhabbetinin keyfini çıkartıyor

Kadıköy'de 42 yıllık bir meyhane... Daha doğrusu meyhane kompleksi. Adı Benusen, 'ben ve sen' demek. Üst katta ise Nisan ayından itibaren Keyifsen isimli yeni bir meyhane daha hizmet veriyor. Hemen yanında ise Ehlikeyf meyhanesi var. Bu yüzdendi girişteki 'meyhane kompleksi' yorumum. Benusen ufak, toplam yedi masalı ve 32 sandalyeli bir yer. Çam ağaçlarıyla dekore edilmiş bundan tam 42 yıl önce ve hâlâ aynı ruhunu koruyor. Oldukça popüler bir yer burası. Kadıköy'ün eski emektarı sayılır. Ama bu emektar gün gelip talebe karşılık veremeyince üst katta yeni bir yer açma ihtiyacı duymuş sahibi Semi Şar. Bu arada Semi Şar'ın babası Hüseyin Şar vefatına kadar mekanın aşçıbaşısıymış. Nisan ayında hizmete giren Keyifsen ise nispeten daha modern bir yer. Eski müdavimler duvarların ağaçlarla kaplı olduğu üst katı daha çok seviyor. Ama burada nerede oturduğunuz aslına çok da fark etmiyor. Hepsinde aynı muhabbet ve aynı lezzetler var. Peki ama alt kattaki Benusen ve üst kattaki Keyifsen'in farkı ne? Tek fark üst katta cuma ve cumartesi günleri fasıl grubunun sahne alması. Üstelik işinin ehli isimler fasılda. Klarnette Türkan Kandıralı, kanunda Bülent Şençalar gibi ustalar veriyor fasıl ziyafetini. Bu arada fasıl günleri rezervasyon şart. Diğer zamanlarda çat kapı gidebilirsiniz. Canlı müziğin olduğu günlerde fiks menü uygulaması da yapılıyor. 70 ya da 80 liralık menüler var. 80 liraya anlaştığınızda sınırsız içki ve yemek masanıza geliyor.

TAVAN AÇILIYOR
Üst kat alt kattan çok daha büyük. 110 kişilik ağırlama salonu var. En önemli özelliği ise üstü açılan bir tavan sisteminin olması. Yazları tavan komple açılıyor ve püfür püfür esen rüzgarda oturuyorsunuz. Tabii bu durum en çok da sigara tiryakilerinin hoşuna gidiyor. Bu arada üst kata çok şık bir merdivenle çıkılıyor ve çıkar çıkmaz karşınıza yine çok şık bir sahne çıkıyor. Üst katın dekorasyonu da mekanın ruhuna uygun. Oldukça nostaljik dokunuşlar var etrafta. Modernle-nostalji bir araya gelmiş ve sonuç gerçekten başarılı.

FİYATLAR MAKUL
Mekanın fiyatları hiç de abartılı değil. Zeytinyağlı mezelerin fiyatları 5-6 lira, balık mezelerin fiyatlarıysa 8-10 lira arasında değişiyor. Çökertme kebabı 20 lira, istavrit tava ise 12 lira.

ÇALIŞANLAR İNGİLİZCE BİLİYOR
Mekanın en önemli özelliklerinden biri de gelen turistlerle anlaşabilmek için İngilizce bilen personel çalıştırmaları. Hatta sırf bunun için özel bir birim bile kurmuşlar. Böylece gelen turist yanlış bir şey ısmarlamıyor ve rahatlıkla mekanda eğlenebiliyor. Mekandaki yemeklerin, özellikle de mezelerin hepsi birbirinden iddialı. Ama buraya özel, mutlaka tadılması gereken lezzetlerin başında işkembe salatası geliyor. Soğuk olarak üzerine sos dökülerek servis ediliyor. İzmirliler bu lezzeti yakından tanır ve sever. Zaten mekana da sırf bunu yemek için gelen Egeliler varmış. Dilerseniz, beyin, güveçte tereyağı dökülerek sıcak olarak servis ediliyor. Her iki hali de lezzetli. Levrek marine, zeytinyağlı enginar, çalı fasulyesi, haydari mekandaki mezelere birkaç örnek. Ana yemek olarak tavuk, balık ve et seçenekleri var. Şu sıralar en çok istavrit ve kıraça yeniyormuş. Bir de Bodrum usulü yoğurtlu servis edilen çökertme kebabı da mekanın spesiyalleri arasında.

KARŞISI ESNAF LOKANTASI
Meyhanenin hemen karşısında aynı isimli bir esnaf lokantası var. Her gün 20 çeşit sulu yemek çıkıyor. Biber dolma, yaprak sarma, bulgur pilavı, kuru fasulye, tas kebabı burada çıkan yemeklerden bazıları. Fiyatlar elbette daha da uygun ve servis hızlı. Ama saat 19.00 itibariyle esnaf lokantası kapanıyor. Çünkü meyhane vakti başlıyor. Tel: (0216) 3388418

MÜDAVİMLERİ TİYATROCULAR
Mekanda her an tanıdık bir simaya rastlamak mümkün. Daha çok tiyatro camiası burayı tercih ediyor. En sık gelen ünlüler arasında Erhan Yazıcıoğlu, Nezih Tuncay, Yalçın Dümer ve Erman Toroğlu gibi isimler var. Bu isimler haftada en az iki gün uğruyormuş mekana. En çok da levrek marineyi ve zeytinyağlı enginarı seviyorlarmış. Bu arada mekanın bir başka spesiyali olan patates kavurma da favorileri arasındaymış. Soğanla kavrulan patates, baharatla tatlandırıldıktan sonra servis ediliyor.

ÖĞLEN DE RAKI MÜŞTERİSİ VAR
Mekan öğlen saat 13.00'te açılıyor. Genelde, çevre iş yerlerinden öğlen yemeğine gelenler oluyor. 'Öğle yemeğinde de rakı içilir mi canım?' demeyin; çünkü öğlen servisinin de bir rakı müşterisi var. Bunların sayısı özellikle kış aylarında artıyor; saat 13.00 oldu mu masaları rakı müşterileri dolduruyormuş. Meze eşliğinde iki tek atan, kaldığı yerden işine gidiyormuş. Yazın öğlenleri daha çok ızgara et ya da balık yemeye gelenler oluyor.

TATLILAR DEĞİŞİYOR
Mekanda tatlılar hemen hemen her hafta değişiyor. Dondurmalı irmik tatlısı ve incir tatlısı şu sıralar giderseniz yiyebileceğiniz lezzetler.