Çekirdekten ağaca

Artık her cumartesi bu köşede bir limon çekirdeğinden ağaç yaratmanın heyecanını paylaşıp, kişisel gelişim duraklarını birlikte keşfe çıkacağız

"Limon çekirdeğinden mi yetişir gerçekten?" Hafta sonları şehir dışında yaptığımız doğa yürüyüşlerinden birinde, grubumuzla birlikte Hendek yakınlarındaki Gürle Yaylası'nda ilerliyorduk. Bir mola sırasında çevredeki çiçek açan meyve ağaçlarının neler olduğunu tahmin etmeye çalışıp "Şu erik, bu kiraz, şu da ayva olmalı" diye tahminler yürütürken konu limona kadar gelince "Limon çiçekleri güneyde ne güzel kokuyordur şimdi. Bu yıl çekirdeklerini bir saksıya koyalım, seneye mis gibi limon yaprağı koklarız" dedim. İşte arkadaşım o sırada şaşkınlık içinde bu soruyu sordu: "Limon ağacı, çekirdeğinden mi yetişir?" Bu köşenin fikri de bu çekirdek bahsinden çıktı: Her gün salatasına sıktığı limonun nasıl hayat bulduğunu daha önce hiç düşünmeyen arkadaşımla sohbet eder gibi... Erik, elma, şeftali ya da sevdiğimiz herhangi bir meyveyi yedikten sonra çekirdeklerini atmayıp birkaç yıl içinde nasıl ağaca dönüştürmenin, tohumdan fesleğen, nane, maydanoz elde etmenin heyecanlarını paylaşacağız. Tıpkı çocukluğumuzda olduğu gibi... Yazları nasıl kiraz, elma ağaçlarının üstünden inmezdik, hatırlasanıza... Belki de hâlâ içimizdeki çocuğun o ağaçlara çıkmaya ihtiyacı vardır. Doğayı tanıyıp anlamaya çalışırken şehir hayatı içinde kendimizi de ihmal ettiğimizi fark ediyoruz zaman zaman... Geç değil, gelişimin de öğrenmenin de yaşı yok! Bu haftadan itibaren birlikte balkonda domates de yetiştireceğiz, nefes terapisine ya da belki de renk uyumu çalışmasına katılacağız... Tabii isteyenlerle... Doğada olduğu gibi her şeyi akışına bırakarak...

KAZ DAĞLARI MANZARALI YEMEK KURSU
10 yıldan uzun bir süredir Kaz Dağları'nda Çamlıbel köyünde yaşayan Erhan Şeker ve eşi Nejla Şeker, seyahat tutkunlarının favori sitesi Trip Advisor'a da giren sevimli butik otelleri Zeytinbağı'nda her bahar yemek kursları düzenliyor. Bahçede yetiştirilen otların da kullanıldığı mevsimin ilk yemek kursu geçen haftaydı. Kaz Dağları'na ruhunu veren ünlü sanatçı Tuncel Kurtiz'in de anıldığı yemek çalışmalarında; yarma buğdaylı yabani ot çorbası, enginar tilkişen kavurma, kuzu etli çağla aşı favori tatlar oldu. Bol kahkahalı bu yemek kursu 25-26 Nisan'da tekrarlanacak, meraklısı kaçırmasın. (Tel: 0266 387 37 61)

ÜSKÜDAR BUGÜN EKOLOJİK PAZARINA KAVUŞUYOR
İstanbul'da Şişli, Selamiçeşme, Bakırköy, Beylikdüzü ve Kartal'da kurulan ekolojik pazarlar çoktan müdavimlerini yarattı. Her hafta yumurtasından domatesine kadar bu pazarlardan alanlar için bugünden itibaren yeni bir adres var: Yeryüzü Derneği'nin desteği ve belediyenin katkılarıyla her cumartesi Üsküdar Antikacılar Sokağı'nda karma bir pazar kurulacak. Bu renkli pazarda ekolojik ürünlerin yanı sıra bir de antika değeri taşıyan eşyalar, sanat eserleri ve ikinci el ürünler satılacak.