İstanbul eğlence hayatını Ankaralılar yönetiyor... Hemen itiraz etmeye, "Ama bu da var" diye örnekler göstermeye gerek yok... Zira Amerika'yı yeniden keşfetmiyoruz. Genel doğruları konuşuyoruz. Neredeyse her köşe başında, hadi abartmayalım ama en azından en popüler semtlerde bir Ankaralının mekanı karşımıza çıkıyor. Üstelik bu durum yeni de değil. İlk kez 2010'da toplamıştım İstanbul'u eğlendiren Ankaralı patronları. Ama sayıları katlanarak artmaya devam ettiği için eski defterleri yeniden açmak icap etti. Hazır yeni sezonda yenileri de eklenecekken gelin bu işin sırrını çözmeye çalışalım. Ankaralıların ellerinden bugüne kadar hangi markalar çıkmış ve İstanbul'da bu işi nasıl başarmışlar araştıralım.
TRİLYE EFSANESİ GELİYOR
Ankara'ya aşina olanlar Süreyya Üzmez'in meşhur Trilye'sini de bilirler. Izgara ahtapotun isli cam kavanozlarda servis edildiği, fotoğraflarınızın şarap şişelerine yapıştırılıp hediye edildiği Türkiye'nin en nevi şahsına münhasır ve en iddialı balıkçılarından biridir Trilye. Ve şimdi Trilye efsanesi İstanbul'un gözbebeği Bebek'e gelmeye hazırlanıyor. Hem de eskiden The Bar ve Poseidon'un olduğu iki katlı 850 metrekarelik alana... Halihazırda kazma kürek sesleri yükseliyor, açılması nisan başı gibi bekleniyor. Sahibi Üzmez ise iddiasını konuşturuyor: "2017'de dünyanın en iyi balıkçısını açacağız" diyor. "Büyük bir yatırım, korkmuyor musunuz?" deyince de "Ankara Türkiye'nin en zor pazarı. Burada başarılı olan İstanbul'da daha kolay başarır. Türkiye'deki yeme içme sektöründe dönen paranın miktarı 24 milyar TL. Bunun 12 milyarı İstanbul'da" diye yanıtlıyor. Ankara'nın bağlarında değil ama Ankaralıların mekanlarında gezmeye devam ediyoruz. Sırada geçen nisan ayında Kanyon'da kapılarını açan Suvla var. Toplam 192 kişilik oturma kapasitesine sahip mekanının terası öğlen-akşam her daim dolu oluyor. İşin sırrını sahibi Selim Zafer Ellialtı anlatıyor: "Ankara'nın kendine has disiplini ve iş ahlakı vardır. Ankara'da dürüst ve sözünde durarak ticaret yapmayı öğrendik. Orada daha tutarlı ve sebatkar olmayı ve işte başarı için uzun süre sabretmeyi öğrendik. Başarı için iş ahlakı kadar sebat etmek de önemli." Suvla'ya yolunuz düşerse nefis pizzalarının tadına bakmayı bir de Eceabat'tan gelen peynir tatlısını kaşıklamayı ihmal etmeyin. Topaz, Colonie ve Escale'nin Ankaralı sahibi Yücel Özalp 2002'de Niş ile girdiği İstanbul gastronomi hayatına bugün üç farklı markayla devam ediyor. Fine dining konseptindeki Topaz yeni dekorasyonu ve çok daha dinamik menüsüyle ay sonu kapılarını açmaya hazırlanıyor. Karaköy'ün popüler mekanı Colonie geçen hafta açıldı bile. Escale ise Kanyon'un popüler buluşma noktalarından biri. Özalp neden Ankaralı işletmecilerin başarılı olduğunu kısa ve öz anlatıyor: "Ankaralılar sadece yeme- içme sektöründe başarılı değil. Bugün birçok bankanın üst düzey yöneticilerine baktığınızda yine Ankaralı simalar var. Genelinde şöyle değerlendiriyorum. İstanbul büyük bir deniz. Ankara'dan İstanbul'a ise elekten geçip üstte kalan, seçilmiş yani yüzmeyi bilenler geliyor. Seçilmişler geliyor ve burada başarılı olma oranı yüksek oluyor."
HİZMET ODAKLI İŞLETME
Ankara'dan çıkıp sadece Türkiye'de değil dünyada büyüyen bir marka ise Big Chefs. Bugün İstanbul'un farklı semtlerinden Diyarbakır'a, Adana'dan Dubai'ye uzanan bir zincire sahip. Son olarak bu yaz bünyesine kattığı Dorom.Co markasıyla da büyümeye devam ediyor. Markanın yaratıcısı Gamze Cizreli'ye göre başarının sırrı tesadüf değil: "Ankara'dan çıkan ve orada başarılı olan bir marka dünyanın her yerinde başarılı olur. Çünkü siyaset, bürokrasi ve askeriyenin ağırlığı olan bir başkentte siz de işinizi belirli kurallar içerisinde yapıyorsunuz. Biz Ankaralı işletmeciler mütevazı ve hizmet odaklı işletme anlayışına sahibiz" diyerek açıklıyor bunun nedenini.
KEŞİF NOKTASI: BUN&BAR
İlk şubesini Londra'da açtı, ikincisini ise Karaköy'de... Dışarıdan ufak gibi görünüyor ama içeri girdiğinizde şaşırtıyor. 200 kişilik mekan tam bir burger ve kokteyl mekanı. Arada Türkçe canlı müzik geceleri, kimi zaman da DJ performansları gerçekleşiyor. Hangi gece ne oluyor, tüm bunların bilgisini internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından paylaşılıyor.
NE ZAMAN GİTMELİ?
Her gün sabah 10.00'dan gecenin ilerleyen saatlerine kadar açık. Ama en çok cuma ve cumartesi akşamı iş çıkışı saatlerinde popüler.
NE YEMELİ?
"Diyetteyim" diyorsanız menüye hiç göz gezdirmeden Greek salata söyleyin gitsin. Yoksa burger çeşitleri insanı baştan çıkarıyor. B&B Cheeseburger ise burgerseverler için müthiş bir tat.
NE GİYMELİ?
Karaköy'deyiz... Bir jean, bir tişört yeterli. Yüksek ökçeler, payet elbiseler buranın kafası değil.
ANKARALI MEKANCILAR
Cem Mirap: Lucca, Cantinery
Gamze Cizreli: Big Chefs
Kaya Demirer: Frankie
Yücel Özalp: Colonie, Escale,
Topaz Elif Yalın: Mangerie, Delicatessen
Selim Yalın: Sushico
Hüseyin Dönmez: Nola
Handan-Ahmet Özbek kardeşler: Leb-i Derya, Ferah Feza
Gül Etker: Kiss The Frog
Anıl Yazgan: Den Cafe
YAKALADIN YAKALADIN
Sevin, sevmeyin... Rüştünü ispatladı ve dünya basınında bile büyük yankı uyandırdı. Reina'dan bahsediyorum. Malum tahliye kararı çıktı ve İstanbul eğlence hayatı bir sonla karşılaştı. Anıları yad etmek, Boğaz'da doyasıya dans edip eğlenmek için son şansınız.
İstanbul'daki kahve festivalini kaçırmış olabilirsiniz. Ama İzmir'deki bugün başlıyor. Üstelik Türkiye'nin en büyüğü... 16 Ekim'e kadar devam ediyor... İzmir'in denizi, keyfi, eşsiz mutfağı ve çok daha fazlası üç gün boyunca İzmir Arena'da gerçekleşecek Coffee Festival'de... Bilet fiyatları 34 TL, biletler Biletix'te.
Sanat, müzik, keyif... Keyifli bir ortamda güzel müzikler eşliğinde, sonunda kendinizi bile şaşırtacak tablolar yapmaya ne dersiniz? Daha önce resim yapmış olmanıza da gerek yok. Masterpiece bir resim kursu değil, resim ile dolu üç saat geçireceğiniz bir keyif seansı. Edward Hopper Masterpiece Sanat Kursu bugün 13.30'da Beyoğlu'nda başlıyor. Katılım ücreti 75 TL.
ŞUNDAN BUNDAN
Geçen hafta Ankara'nın ilk modern ve çağdaş sanat koleksiyon müzesi Müze Evliyagil kapılarını sanatseverlere açtı. Müzede Sarp Evliyagil'in 1993 yılında hobi olarak başladığı ve sonrasında profesyonel anlamda sürdürdüğü koleksiyonerlik serüveninin en önemli parçalarını görebilirsiniz. Mübin Orhon, Hakkı Anlı, Burhan Doğançay gibi ustaların eserlerinin sergilendiği en alt kata fazladan zaman ayırmalı...
FİT KALIN
Sadece fit kalmayın aynı zamanda trendleri de yakalayın... Hem evde bol kalori yakın hem de videonuzu dilerseniz sosyal medyadan paylaşarak başkalarına da örnek olun. Ne mi yapıyoruz? Burpee... Tüm vücut kaslarını çalıştıran bu hareket yağ yakımı da sağlıyor. Önce şınav pozisyonu alıyor sonra havaya sıçrıyoruz. İnternetten hareketi görebilir ve yazın aldığınız kiloları bu sayede yakabilirsiniz.
DENEYİN
Yulaf ezmesini sütle yemek out, yoğurtla yemek in. Hem çok daha tok tutuyor hem de artık tüm dünyada yulaf ezmesi böyle tüketiliyor. Tercihen yoğurdu da evde kendiniz yapın ve fit yiyeceklerin ne kadar lezzetli olabileceğini keşfedin.
NEREDE KAÇ LİRA?
Akmerkez S Cafe'de Ajda bardağında servis edilen çayın bedeli 8 TL.
Zorlu Center Parle Restaurant'ta ise bir bardak çay 8 TL.
Etiler Dönercisi'nde iskender 22 TL, kekikli tombik döner 14 TL.
Bağdat Caddesi'nde açılan Mulinello'da Türk kahvesi 5 TL.
Karaköy'de açılan Palomar Bar&Restaurant'ta Bozcaada bebek kalamar 28 TL.
ŞİKAYETİM VAR
Etin, az pişmiş istiyorsak az pişmiş, çok pişmiş istiyorsak çok pişmiş gelmesi gerekir. "Biz burada böyle servis ediyoruz" diyerek işin içinden sıyrılmaya çalışmayın.
Kahve, çay, kola ya da şarap gibi içecekleri bitmeden servis elemanları önümüzden almasınlar. O son yudumu keyfini çıkara çıkara içmeyi seviyoruz. Lütfen 'bitmeden alma terörü'ne son verin!
Menüdeki salatanın içeriğinde ne yazıyorsa onu ilave edin. "Avokado, kapari, hardal sos" gibi ekstralar yazıp sade servis etmeyin.
Menüde olmayan yemekler varsa sipariş esnasında söyleyin. 15 dakika sonra gelip "İstediğiniz maalesef kalmamış" demeyin.