Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Anne yemeği gibisi var mı?

Yediğim en güzel yemekler annemin elinden çıkmıştır. Bu hafta sizinle böyle bir yemeği, annemin barbunya tarifini paylaşmak istiyorum

Kişilerle alakalı yorumlar yaparken çok da ayrım ve sınıflandırma yapıp, katagorize etmeyi sevmeyenlerdenim... Erkekler şöyle kadınlar böyle diye... Ancak eminim hepimizin mutabık olacağı bir konu vardır ki erkek çocuklar ile anneleri arasındaki bağ... Bunun en güçlü olanı da bence mutfak ve yemek ile kurulunca oluyor... Mesela evlenen birçok arkadaşım eşlerinin anneleri kadar iyi yemek yapamamasından şikayetçi... Biz erkekler için anne elinden çıkmış bol tereyağlı pirinç pilavı isterse 3 Michelin yıldızlı şef yemeğiyle turnuvaya girsin, yine de galip çıkar! Tam da bu sebeple bugün onca alengirli tarif içinde oldukça basit hazırlanmasıyla da sizlerin beğenisini kazanacağına inandığım, annemin barbunya pilakisini paylaşacağım sizlerle...



Zeytinyağlı barbunya pilaki
2 su bardağı taze barbunya (donmuş barbunya da tercih edebilirsiniz.)
1 orta boy soğan
2 orta boy domates
2 orta boy havuç
1 orta boy patates
1 çay kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı biber salçası
1/2 çay bardağından 1 parmak fazla sızma zeytinyağı
1 çay bardağı sıcak su
1/2 su bardağı toz şeker + 1 silme tatlı kaşığı toz şeker
1/2 demet maydonoz
2 çorba kaşığı kuru nane
1-1.5 çorba kaşığı tuz
4-5 diş ayıklanmış sarımsak
1 limon suyu

YAPILIŞI: Barbunya ve yarım bardak toz şekeri, üzerini iki parmak geçecek şekilde su koyarak, düdüklü tencerede ortalama 10 dakika haşlayın. Başka bir tencereye zeytinyağını ekleyin ve ısınınca soğanları ekleyip yumuşatın, havucu ekleyin kavurun, patatesi ekleyin kavurmaya devam edin. Sarımsağı ekleyip çevirin ve piştikten sonra süzülen barbunyaları da tencereye ekleyin. Salçayı ve iki domatesi ekleyin salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Su, şeker ve karabiberi ekleyip, önce harlı ateşte, kaynayınca da orta kısık ateşte pişirin. Ocağı kapatmadan önce tuzunu, nanesini ilave edip pişirdiğiniz tencerede soğuyup dinlenmeye bırakın. Barbunya pilaki soğuyunca yine pişirdiğiniz tencere ile buzdolabında dinlenmeye bırakın. Servis edeceğiniz kaba alıp, üzerine limon suyunu gezdirin ve ince dilimlenmiş maydanozları serpiştirip servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA