Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Klasik otolar kazançta borsa ile yarışıyor

Günümüzde hızlı ve yüksek kazanç sağlayan alternatif yatırım araçları yatırımcıların gözdesi oldu. Lüks şaraplar, eski madeni paralar, sanat eserleri ve vintage saatler... Fakat bütün bunların arasında en çok kazandıran yatırım aracı klasik otomobiller

Yatırım deyince aklınıza ilk olarak altın, hisse senedi, gayrimenkul geliyorsa, vizyonunuzu genişletmenizi tavsiye ederim. Artık hisse senetleri gibi klasik yatırım araçlarına yatırım yapmak önemini kaybetti. Günümüzde kısa sürede kazanç sağlamak isteyenler "tutkuları" ateşleyen alternatif yatırımlara yöneliyor. Klasik otomobiller, lüks şaraplar, eski madeni paralar, sanat eserleri ve vintage saatler gibi alternatif yatırım araçları gözde olmaya başladı. Bunun nedeni ise alternatif yatırım araçlarının klasik yatırım araçlarından daha fazla kazandırıyor olması.

1 MİLYON EURO KAR
Örnegin ikonik Hermes Birkin çantanın değeri, 1981'de lanse edildiğinden bu yana her yıl ortalama yüzde 14.2 artarak, altından daha fazla kazandırdı. Lüks şarapların değeri sadece 2016 yılında yüzde 24 arttı. Eski para koleksiyoncularının da keyfi yerinde. Kraliçe Victoria'nın 1839'da bastırdığı bir madeni para seti 2015 Eylül'ünde önceki rekorunu ikiye katlayarak 596 bin 608 euro'ya satıldı.
Son yıllarda klasik otomobiller de yatırımcıların gözdesi oldu. Son 10 yılda klasik otomobillerde yüzde 457'ye varan artışlar görüldü. Bu oran son 10 yılda Avrupa'da ortalama yüzde 152 değerlenen gayrimenkulden bile yüksek.
Örneğin 1968 model Ford GT40 2012 Ağustos'unda 10 milyon 894 bin 900 euro'ya satıldı. Bu otomobilin bir önceki açık artırma fiyatı 9 milyon 986 bin 120 euro'ydu. Yani eski sahibi bu yatırımdan bir milyon euro kar etti.
Yarış tutkunu bir koleksiyoncu olan ve özel koleksiyonunda bir GT40 bulunan Ford Motor Company Global Pazarlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Jim Farley de klasik otomobillerin iyi durumda olmaları halinde etkileyici bir getiri sağladığını söylüyor. Efsanevi Ford GT40 modelinin bir açık artırmada satılan en pahalı Fordlar arasında aslan payını aldığını kaydeden Farley, sadece 250 adet üretilecek yeni Ford GT'nin de bugüne kadarki en özel modeli olacağını ifade etti.



TEMKİNLİ OLUN
Knight Frank Lüks Yatırım Endeksini hazırlayan Andrew Shirley de : "Paranızı nereye bağlayacağınıza karar vermeden önce doğru yatırımın ne olduğunu dikkatle düşünmek gerekir. Her ne kadar klasik otomobiller gibi varlık kategorilerini takip eden endeksler son 10 yılda güçlü artış gösterse de, potansiyel yatırımcılar temkinli olmalı. Her otomobilin değeri aynı oranda artmıyor" diyor. Klasik otomobillerin Avrupa'da değerinin artmasının bir nedeni de, satılan otomobillerden elde edilen kârın vergiden muaf olması. Ama pek çok koleksiyoncu için yatırımdan çok çocukluk hayallerinin gerçeğe dönüşmesi önemli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA