Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıdalarda taklit ve hilenin önlenmesi amacıyla yaptığı gıda denetim sonuçlarını açıkladı. Haziran ayı sonu itibariyle İzmir'de 17 firmanın kırmızı ete kanatlı eti karıştırdığı, kaymağa nişasta, tereyağına bitkisel yağ, peynire jelatin kattığı, ballı bitkisel macunlara 'sildenafil' ilacı, zeytinyağına pirina yağı konulduğu tespit edildi. İzmir'de 17 firmadan yedisi İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne (İESOB) üye. İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, yedi esnafın süt ürünlerinde nişasta, peynirde jelatin, et ürünlerinde kırmızı et yerine kanatlı eti kullandığının tespit edildiğini belirterek, gıda güvenliği hijyen uygulama eğitimi verileceğini, böyle bir tablonun bir daha yaşanmaması için daha dikkatli olunacağını söyledi. Zeytinyağına ve çiçekyağının içinde ise pamuk yağı başta olmak üzere pirina yağı, yağlı tohum yağları, trans yağlar ve mumsu maddeler bulundu. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, tüketicilerden ucuz mala tamah etmemelerini, yeni ürünleri araştırarak almalarını istedi.
KASAPLAR ODASI UYARDI
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, yaptığı açıklamada ise, "Denetimsiz firmaların et satışı işine girmesi vahim sonuçlar doğuruyor. Bu tür işlere girenler para cezalarıyla değil hapisle cezalandırılsın. Bu işi yapan cezaevinde bedelini ödesin" dedi. Güvenilir et tüketmek isteyenlerin öncelikle maliyet hesabı yapması gerektiğine dikkati çeken Yücelmiş, bir kilogram etin kasaptan çıkış maliyetinin en az 37-38 lira olduğunu söyledi. Gün içinde yüzlerce kilo et satışı yapan işletmelerin ise düşük fiyata ürün sunduğunu belirten Yücelmiş, "Vatandaş 2,5 liraya ekmek arası döner yiyorsa, 12-13 liraya sucuk alıyorsa, 7-8 liraya sosis alıyorsa içinde neler olabileceğini de düşünebilir. Bu fiyatlar sağlıklı değil. Vatandaş ne yediğini düşünsün. Ette düşük fiyat kuşku yaratır" diye konuştu.