Uzmanlar, hastalıklara göre beslenmenin önem kazandığı ve diyetisyen desteğinin şart olduğu konusunda uyarıyor. Özellikle her hastalığın farklı karakteri olduğunu vurgulayan beslenme uzmanları, "Hastanın ağzında yara varsa ya da oluşması durumunda, acı, tuzlu, sıcak ve asitli yiyeceklerden uzak durulmalı, bulantı- kusma olduğunda kuru yiyecekler verilmeli. ekmek yer yemez hasta yatırılmamalıdır" önerilerinde bulundu. Kabızlık oluştuğunda, günlük diyet de tüketilen lifli gıdaların oranına bakılmalı, su içimi 8-10 bardak düzeyinde tutulması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, "Hastaya hafif egzersizler yaptırarak probiyotiklerle bağırsak sağlığı desteklenmelidir. Hasta, şeker düzeyi yüksek tatlılar tüketmeli. Önce katı gıdalar almalı, yarım saat sonra sıvı tüketmelidir. Bu noktada mutlaka diyetisyene başvurulmalıdır. Sindirim sistemi kanserlerinde tümöre bağlı tıkanıklık varsa kişi özellikli beslenmeye ihtiyaç duyar. Önce damardan beslenmeye başlayan hasta sonrasında 1 hafta 10 gün içinde ihtiyaca uygun beslenme solüsyonları ile beslenmeye geçilir. Hasta yakın zamanda ağızdan beslenmeye geçerek sağlıklı bir şekilde taburcu edilir" dedi