Manisa'da 800 bin dekara
yakın alanda ortalama
300 bin ton üretilen
çekirdeksiz
kuru üzüm, İngiltere,
Almanya ve Hollanda
başta olmak üzere
90'a yakın ülkeye
ihraç ediliyor. Bölgenin
en önemli geçim
kaynağı olan kuru
üzüm için ağustos
ayıyla birlikte bağlarda
yoğun bir çalışma
başlıyor. Sabahın
ilk ışıklarıyla bağlardan toplanan yaş
üzümler, potasyum ve zeytinyağlı karışıma
batırıldıktan sonra metrelerce uzunluktaki
sergilerde kurutulmaya bırakılıyor.
Yağmur yağması ihtimaline karşı
başında gece gündüz nöbet tutulan kurutma
sergilerindeki üzümler iki haftada
ihracata uygun standarda geliyor.
Buradan üzüm işleme ve paketleme
tesislerine gönderilen üzümler, ağırlıklı
olarak gıda sanayisinde kullanılmak
üzere ihraç ediliyor. Manisa Şehzadeler
Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire,
üzüm üreticilerinin eylül ayı boyunca
gece gündüz çalışarak ürününü yağmurlar
gelmeden kurutacağını belirtti. Üreticinin
bayramda da çalışmak zorunda olduğunu
dile getiren Kaçire, "Hava şartları iyi olursa
eylül sonuna kadar kurutma devam
eder. Bu yıl verimli bir sezon geçiriyoruz.
Çiftlerimizin kilogram başına 5 liralık
fiyat beklentisi var. Çünkü üzümün girdi
maliyeti çok yüksek. Üretici yıl boyu verdiği
emeğin de karşılığını almak istiyor.
Bu sene inşallah üzüm fiyatını 5 liranın
altına düşürmeyiz."