Aşure ucuza kaynayacak

Aşure ucuza kaynayacak

Bu ay kaynayacak aşure için vatandaş geçen yıla göre daha az ödeyecek. Nohut ve fasulyenin çıkardığı tansiyonu kuru meyve fiyatları düşürecek

Muharrem ayının 10. gününden itibaren pişirilen aşure için bu yıl vatandaşın cebinden daha az para çıkacak. Bakliyatta meydana gelen fiyat artışlarını kuru meyvedeki düşüşler dengeleyecek.

KURU ÜZÜM YÜZDE 40 DÜŞTÜ
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, geçen yıla göre kuru kayısının fiyatının yüzde 20, kuru üzümün yüzde 40 oranında düştüğünü, incirin ise geçen yılki fiyatını koruduğunu söyledi. Fiyat düşüşüyle ilgili Celep "Bu yıl aşure yapmak daha ucuz olacak" dedi. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ise geçen yıla göre bu yıl bakliyatta ortalama yüzde 12'lik bir artış olacağını söyledi. Aşurelik buğdayda yüzde 8, kuru fasulyede yüzde 5-10, nohutta ise yüzde 15-25 arasında bir fiyat artışı söz konusu olduğunu dile getiren Reis, nohuttaki artışı ise, "Leblebi tüketiminde önemli bir artış var. Leblebi yapımı için nohuta ciddi bir talep var bu da fiyatları artırdı" açıklaması yaptı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar ise gıda fiyatlarındaki düşüşün aşure tenceresine de yansıyacağını söyledi. Şeker ve nohuttaki fiyat artışlarını kuru meyvedeki düşüşlerin telafi ettiğini vurgulayan Bayraktar, "Fiyatlar düştü, halk bol bol aşure yapıp yiyebilir" diye konuştu.

İHRACATI 1.5 MİLYAR $'IN ÜZERİNE ÇIKARABİLİRİZ
FAO'nun raporlarına göre Türkiye'nin bakliyat üretimi yapılacak 4 ülkeden biri olduğunu belirten Reis, "Son 25 yılda dekar başına alınan verimlilikte, buğdayda yüzde 34, pirinçte 83, kuru fasulyede 104, nohutta 32, kırmızı mercimekte 64, son yıllarda ekimi azalan yeşil mercimekte dahi yüzde 56 artış yaşandı. Bu yıl 1 milyon tonu geçecek bakliyat üretimimizi, ekim alanlarını artırıp, birkaç yıl içerisinde 2 milyon tona çıkartarak, 1.5 milyar doların üzerinde ihracat yapabiliriz" dedi.

MEMNUN EDECEK
Birol Celep kuru meyvedeki gözle görülür düşüşün aşure ayında vatandaşın yüzünü güldüreceğini belirterek, "Yüksek rekolte nedeniyle fiyatlar geçen yıla göre ciddi anlamda düşüşe geçti. Bu fiyatlar tüketiciyi memnun edecek" diye konuştu.

Ürün 2015 eylül (TL) 2016 eylül (TL) Değişim (%)
Kuru üzüm...........13.40....................11.29...............15.7
Nohut....................6.36......................8.66.................36.2
Kuru kayısı...........37.40....................27.40................26.7
Kuru incir ............32.90....................28.40................13.7
Kuru fasulye..........6.60.....................7.48.................13.3
Fındık....................52.45....................46.63................11.1
Toz şeker................4.18 ....................4.37.................4.55