50 bin büyükbaş hayvan varlığıyla Ortadoğu'nun en büyük hayvan çiftliğine sahip olan Namet'in Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Kayar, 2018'in sonunda 80 milyon dolarlık yatırım kararı aldıklarını ve bu tesiste 600 kişiyi ek istihdam yaratacaklarını söyledi. 50 bin olan hayvan varlıklarını da yaklaşık 70 bin başa çıkaracaklarını dile getiren Kayar, "Ortadoğu'nun en büyük çiftliğine sahibiz. Sektörün de en büyüğüyüz. Büyük baş işinde olmaya devam edeceğiz. Başka bir alana yatırım düşünmüyoruz" dedi.
'TEKEL DEĞİLİZ'
Namet'in tekel olduğu ve pazarı domine ederek haksız rekabet yarattığı ile ilgili söylentilerle ilgili Kayar şunları söyledi: "Tekel değiliz. Raf bir fuar alanıdır ve müşterinin tercihidir. Fiyat, kalite, soğuk zincir, teknoloji, farklılık, paketleme hepsi tercihi etkiliyor. Ben 80 milyonu nasıl yönetebilirim? Ben ürüne yatırım yapıyorum tüketici de tercihini benim markamdan yana kullanıyor. Bunun tekelle bir alakası yok. Market sahibi rafına ne kadar çok çeşit koyarsa o kadar tüketici çeker. Dolayısıyla en çok ne tercih ediliyorsa onu koyuyor ki biz bazı ürünlerde diğer rakiplere göre daha pahalı olmamıza rağmen tüketici bizi alıyor."
ÇALIŞAN KADINA ÖZEL ÜRÜN
Şarküterinin büyüme hızını sürdürdüğünü vurgulayan Kayar, en çok sucuk satıldığını söyledi. Atıştırmalık kategorisinin en hızlı büyüyen alan olduğunu ifade eden Kayar, "Gramajı düşmüş tek seferlik ürünler çok talep gördü. Fiyat, saklama koşulu, tazelik yüzünden tercih ediliyor. Tüketici 300 gramlık paket almak yerine 60 gramlık 5 paket alıyor. Bitirdikçe kullanıyor" dedi.
Ette kriz üretim artışı ile çözülür
Tarım Bakanlığı'nın Et ve Süt Kurumu aracılığıyla fiyatlara müdahalesinin etkili olduğunu dile getiren Kayar, "Et fiyatlarındaki hızlı tırmanış durdu. Geçmiş yıllardan daha iyi durumda fiyatlar. Et ve kasaplık ithalat uzun zamandır yok. Sadece besilik hayvan ithalatı var orda da amaç üretimi ve katma değeri artırmak" dedi. Et krizinin üretimin desteklenmesiyle çözülebileceğinin altını çizen Kayar, "Sütçülüğün geliştirilmesi lazım. Ana olmadan dana olmuyor. Yemde dışa bağımlı değiliz sadece hammadde lazım. Hammadde de hayvan. Yemde kendimize yetebilen bir ülkeyiz. Urfa'da 30 bin baş her gün 500 ton yem tüketiyor biz bu yemi bölgeden alıyoruz" diye konuştu. Fiyatların dönemsel arttığına dikkat çeken Kayar, Ramazan ve turizm sezonunda talep arttığı için fiyatların arttığını kaydetti.
Nusret eti kendi gelip seçiyor
Tuz atma hareketiyle dünyada fenomen hale gelen Nusret'e eti kendilerinin verdiğini dile getiren Kayar, "Nusret'e özel et veriyoruz. Dinlendirilmiş vs. Nusret eti kendi gelip seçiyor" dedi. Nusret'in restoranlarında tuz tüketiminin de 3 kat arttığına değinen Kayar, "Restoranlarında artık pakette tuz satışı da var" diye konuştu. Kayar, Doğuş Grubu restoranlarının tamamına da eti kendilerinin verdiklerini kaydetti.