Oruç tutmak isteyen kalp ve şeker hastalarının mutlaka doktorlarından izin alması gerekiyor. Kalp-damar hastaları için kan sulandıran karpuzu yemeleri öneriliyor... Ramazan'da oruç ibadetini yerine getirmek isteyen hastalar dikkat! Dr. Özgür Şamilgil, kalp-damar hastaları, kalp yetersizliği olanlar, şeker hastaları, inme geçirmiş hastalar ve tansiyon hastalarının, mide ülseri tedavisi görenlerin, bağışıklık seviyesi düşük olanların, alerji tedavisi görenlerin hastalık seviyelerinin ciddiyetine göre oruç tutmalarının hayati risk oluşturacağı uyarısında bulundu. Doktorları izin verdiği taktirde oruç tutacakların ise dikkat etmesi gereken önemli noktaları sıraladı. KALP-DAMAR HASTALARI NASIL ETKİLENİR? Kalp damarlarında darlıklar olan kişilerin oruç nedeniyle uzun süre susuz kalmaları kanın koyulaşmasına neden olabilir. Koyulaşmış kan, daralmış yerlerden geçerken pıhtılaşarak aniden damarda tıkanmaya yani kalp krizine yol açabilir. İftarla sahur arasında kalan 7 saatlik süreyi iftar sırası, yatmadan önce ve sahurda olacak şekilde üçe bölerek dengeli bir şekilde sıvı tüketmek gerekmektedir. Oruç saatlerinde terlemeyle su kaybına engel olunmalıdır. NE YEMELİ, NE YEMEMELİ? İftar ve sahurda kana yavaş su geçişi sağlayacak şekilde kabuklu salatalık, karpuz, kayısı gibi sulu meyveler tüketmek ani sıvı yüklenmesine bağlı kalp yetersizliği riskini azaltacaktır. Sıvı kaybına neden olmamak için sahurda idrar söktürücü özelliği nedeniyle çay ve kahve tüketilmemeli. İdrar söktürücü ilaç kullananlar doktorlarına danışmadan oruç tutmamalı. ŞEKER HASTALARI NE YAPMALI ? Oruç açısından en riskli hastaların başında şeker hastaları gelir. Kan şekerini dengeleyen sistemin bozuk olması nedeniyle ani şeker düşüklüğü veya susuzluğa bağlı koma, tansiyon düşüklüğü, bayılma ve böbreklerin yetersizliğe girmesi, damarlarda pıhtılaşmaya bağlı kalp krizi ve inmeye neden olabilir. Bu risklere rağmen oruç tutacak olanlar, üç ana öğün olacak şekilde iftar ve sahur arası bir ana öğün planlaması gerekmektedir. ŞEKER HASTALARINA SERBEST GIDALAR Süt, peynir, yoğurt, ayran, kefir, yumurta, zeytin, yeşil sebze, çavdar ekmeği, kepekli ekmek, ızgara et, balık, tavuk gibi proteinden zengin, domates, salatalık ve meyve çeşitleriyle beslenmeyi tercih etmesi önerilir. İftarda un içermeyen sebze çorbası, sebze ve zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesi uygun olacaktır. Gündüz aşırı acıkma riskine karşı bulgur pilavı, kuru fasulye, nohut, mercimek, benzeri protein ağırlıklı gıdalar yenmesi faydalı olacaktır. Protein içeren gıdalar, mideden bağırsağa yavaş geçerler, uzun süreli tokluk hissi sağlarlar. Ayrıca yavaş çiğnemek ve yemek sırasında fazla su içmemek yine sık acıkmayı engelleyen. ŞEKER HASTALARI İÇİN RİSKLİ GIDALAR? Beyaz unlu gıdalar; ekmek, pide, pizza, börek, poğaça, kek, kurabiye, ayrıca pirinç, patates. Şerbetli tatlılar örneğin tulumba tatlısı, baklava, şekerpare, revani, lokma, kadayıf, künefe, şöbiyet, çikolata, bal, reçel... Şekerli meşrubatlar, meyve suları. Şeker oranı yüksek meyveler, örneğin muz, üzüm, incir, kavun.Kaynak:Takvim