Türkiye'de genel popülasyonda yüzde 16.4 oranında görülen migrenin, kadınlarda görülme sıklığı yüzde 24.6'lara kadar çıkıyor. Migreni tetikleyen faktörler ise, kişiden kişiye değişiyor. Migren tetikleyecileri arasında gıdaların rolünü yüzde 11.4 olarak belirleyen çalışmanın ardından yapılan yeni bir çalışma, migren ataklarında tetikleyici gıdaların etkisini ortaya koydu. İşte korkulu rüya olan baş ağrısına neden olan gıdalar... Soya sosu Yemeklere lezzet katan soya sosu içindeki yüksek tuz oranı nedeniyle baş ağrısına hatta ölüme neden olabilir. Kurutulmuş et Kurutulmuş et çeşitlerinde bulunan yüksek miktardaki nitrat ve sodyum nedeniyle baş ağrısına yol açıyor. Çin yemekleri ve fastfoodlar Çin yemekleri 'Monosodium Glutamate' adı verilen amino asit içerir. MSG adı verilen bu madde hamburger, pizza, kızarmış tavuk, kızarmış patates gibi Fastfood'larda da kullanılır. MSG içeren gıdalar, diabet ve obezite riskini arttırır, tansiyonu yükseltir ve baş ağrısına neden olur. Yıllandırılmış peynirler Kimi peynir çeşitleri 30 gün, kimileri 6 ay, kimileri daha uzun süre yaşlandırılır ve eski peynirlerin fazla miktarda tüketilmesi yüksek tansiyona, alarjiye ve baş ağrısına yol açabilir. Yapay tatlandırıcılar Yapay tatlandırıcılar normal şekere göre daha az kalorilidir ve iki kat fazla tat verir. Yapay tatlandırıcılar, şeker tadı veren kimyasallardan oluşur. Yapay tatlandırıcıların içeriğindeki sakarin kanserden baş ağrısına bir çok sağlık sorununa neden olabilir. Yer Fıstığı Bilimsel araştırmalara göre yer fıstığı bazı insanlarda baş ağrısına neden olabiliyor. Bunun nedeni 'Tyramine' maddesi... Baharatlar Nişasta Gıda katkıları Sebzeler Meyveler Yumurta Mantar Maya Zeytin ve zeytinyağı Zeytin ve zeytin yağı çok fazla miktarda tüketildiğinde baş ağrısına neden olabiliyor. Tüketim miktarına dikkat edilmeli. Migrenle ilgili 6 çarpıcı gerçek 1- Migrenlilerde 'taşıt tutma' sorunu yüksek görülüyor. Taşıt tutmasına migrenlilerde iki kat daha fazla rastlanıyor. 2- Migreni olmayanlarla kıyaslandığında migrenlilerde allerji riski 1.5 kat, astım riski ise iki kat fazla. 3- Migrenlilerde vertigo (baş dönmesi) riski üç kat daha fazla görülüyor. 4- Depresyon riski de 2.5 kat daha çok. 5- Felç riski ise 15 kat yüksek. 6- Migrenli kişilerin koku duyguları oldukça hassas. Yüzde 80'inde çok güçlü bir koku hissi söz konusu. Bu kişiler en çok parfümden, boya kokularından ve çamaşır suyu kokusundan rahatsız oluyorlar. NE YAPABİLİRSİNİZ? Yoğun ışık, yüksek sesten uzak durup, loş ışık ve hafif müzikle dinlenmeniz iyi olur. Açlık ve kan şekerinin düşüş gösterdiği durumlarda baş ağrısı artar. Bu nedenle özellikle öğün atlamamaya özen gösterilmeli. Günde 2-2.5 litre sıvı alımı da gerekli. Aktif olmak, günde 25-30 dakikalık kardiyo egzersiz yapmak (özellikle açık havada yürüyüş), baş ağrılarının kontrolünde önemli. Uyku saatlerinizin düzenli olmasına özen gösterin. Günde 7-8 saat uyumak baş ağrılarını kontrol altına alabilir. Kafein, baş ağrılarında iki türlü etki gösteriyor. Aşırı tüketimi ağrıyı tetikleyici, az tüketimiyse ağrı azaltıcı etki sağlıyor. Uzmanlar, ağrıyı hissetmeye başladığınızda, bir fincan koyu kahve içip, karanlık ve sessiz bir odada uzanmanın, yaklaşık bir saat içinde ağrıyı hafifleteceğini ya da tamamen geçireceğini belirtiyor. Ağrının başlayacağını hissettiğinizde; ısırgan otu, ıhlamur, melisa ve gümüş düğme çayını tercih edin. Bu bitki çayları rahatlamaya ve baş ağrılarını gidermeye yardımcı olabiliyor.