Türkiye'de her sene yaklaşık 20 bin kişi mide kanserine yakalanıyor. Mide kanserinin yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Aşırı tuzlu besin tüketimi, sebze ve meyveden yoksun beslenme, tütsülenmiş ve çiğ et tüketimi mide kanseri riskini arttırıyor. Mide kanserinin en önemli nedeni beslenme şekli ve ilaç kullanımıdır. İşte kansere neden olan diğer etkenler... C ve A vitaminin yoksun beslenme alışkanlığı Çok tuzlu gıdaların tüketilmesi Tütsülenmiş et, rafineri besinler ve yanmış yağların tüketimi Sigara kullanımı H.pylori türü bir bakterinin midede uzun süre var olması ve tedavi edilmemesi. Mide asidi tuz ruhunun PH seviyesine kadar çıkabilir. Bu salgının bitmesi mide kanserine zemin hazırlar. Gereksiz antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı Mide kanserinin belinen bir genetik özelliği yoktur. Ancak en çok 0 kan grubunda görülür. Mide kanseri, erken belirti göstermeyebilir. Bu sebepten mide sorunu yaşandığı taktirde doktora başvurulması gerekir. Midede gıda akışının engellenmesi ya da hastalığın ilermemesi durumunda yemeklerden sonra şişkinlik, hazımsızlık ve doygunluk hissi gibi bazı belirtileri ortaya çıkar. Mide kanserli hastalarda ileri evrede; mide bulantısı, kusma, mide ya da bağırsakta kanamalar ve sırta vuran ağrılar olabilir. Bunların yanı sıra iştahsızlığa bağlı olarak kilo kaybı, halsizlik ve yorgunluk görülebilir. Mide kanserinin temel tedavisi cerrahidir. Erken evrede yapılan başarılı cerrahi operasyonlar hastanın yaşam süresini uzatmak için önemlidir. Ameliyatta hastanın midesinin bir kısmı ya da tümü alınabilir. Tümü alındığı taktirde bağırsaktan yeni mide yapılır ve hasta bundan sonraki hayatına normal bir şekilde devam eder. Bu şekilde yaşamına devam eden hastalara az v sık yemeyi gerektiren diyet önerileri sunulur. Mide kanserinden nasıl korunulur? Mide kanserinden korunmak için; stres kontrolüne dikkat etmek, mide sağlığına özen göstermek, sağlıklı beslenmek, pişmemiş et yememek gerekir. Bunun yanı sıra düzenli tetkik yaptırarak kaliteli bir yaşam sürmek önemlidir.